Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 17., szombat

A TÁRSAI VERIK A GYERMEKEM AZ ISKOLÁBAN

A társai verik a gyermekem az iskolában

Mit tegyek, ha gyermekemet bántalmazzák más gyermekek az iskolában?

A média által favorizált ügy az iskolai agresszió. Mindenki mást hibáztat. Addig is, amíg ez nem oldódik meg, a gyermekeinknek szükségük van védelemre. Erre keres választ a cikk.

Verekedős gyerekek

Elképzelésünkben a verekedős gyermek fiú, gyors, erős nem sokat kérdez csak üt. A gyermekéveink alatt bizonyára sokan szembesültek olyan társakkal, akiket jobb volt békén hagyni, mert még az élő fába is belekötött. A gyermekeink is találkoznak ilyen társakkal az osztályban vagy az iskolában.

Gyermekek veszélynek kitéve

A gyermekeknek biztonságba kell magukat érezni az iskolában, és a hazafelé vezető úton is. A nyitott, barátkozós gyermekek társaságban járnak suliba, ott is körbeveszik őket a többiek. A befelé forduló gyermekek könnyebben vannak kitéve agresszív társaik inzultusainak.

Milyenek a bántalmazó gyermekek?

A bántalmazottak önbecsülését rombolják. Attól érzik erősnek magukat, ha a másik gyengének érezheti magát. Szükségük van a belső feszültség levezetésére. Ha ez nem sikerül most, biztosan keresnek valakit, aki kellően egyedül van. Nagyon gyorsan elvesztik a türelmüket, az áldozatok magatartását mindig úgy értelmezik, hogy az személyesen rájuk vonatkozik és támadásnak minősül, pedig nem az. A bántalmazók módszerei nagyon sokfélék, gyakran nincs fizikai nyoma, mivel lelkileg igyekeznek valakit teljesen megtörni. Ez ugyanúgy bántalmazás!

Tévhitek a bántalmazókkal kapcsolatban

  • Barátságtalanok. A bántalmazóknak sok barátja van, népszerűek, gyakran viccesek, tele vannak jó ötletekkel, gyakran vezetők egy közösségben.
  • Erősek. Sokszor a látszólag leggyengébb, félénkebb gyermek az, aki az irányító és a felbujtó.
  • Csak a rossz tanulók közül kerülnek ki a bántalmazók. Sokszor a kevésbé elfogadott, mégis jól tanulók így akarják felhívni magukra a figyelmet.
  • Nem lehet velük mit csinálni, mert a szüleik is ilyenek. Sokszor (nem mindig) a szülők nem is tudnak, sejtenek semmit. Ezek a szülők segítőkészek abban, hogy a bántalmazás megszűnjön.

Milyenek a bántalmazott gyermekek?

A közösség szélén elhelyezkedő gyermekekből kerülnek ki. Más módon gondolkodnak, viselkednek, mint az átlag. Elfogadottságuk átlagos, vagy az alatti. Kevés az önbizalmuk. Az osztály hierarchia legalsó részén tartózkodnak.

Tévhitek a bántalmazottakról

  • Csak a lányok közül kerülnek ki. Sokszor a lányok maguk is válnak bántalmazóvá. És képesek a kisebb fiúkba is belekötni.
  • Csak a gyengéket támadják meg. A támadás ténye nem függ egyenesen össze a testi erővel. Sokszor a legmagasabb, erős mégis magányos fiút „szúrják ki” a társai.

A média által favorizált ügy az iskolai agresszió. Mindenki mást hibáztat. Addig is, amíg ez nem oldódik meg, a gyermekeinknek szükségük van védelemre. Erre keres választ a cikk.

Hogyan vessen véget a szülő az iskolai bántalmazásnak?

· Ismerje fel gyermeke a bántalmazót. A bántalmazó gyermekek szeretnek közel állni a másikhoz, hangosan beszélni. A bántalmazó a másik arcához közel hajolva beszél, egy nap kedves, a másik napon gonosz.

· Magyarázza el, hogy léteznek ilyen gyermekek, ezért nem kell mindenkivel barátkozni.

· A bántalmazót semmilyen módon nem kell tolerálni, jelenteni kell a felnőtteknek.

· Győződjön meg arról, hogy a gyermekének van legalább egy-két barátja. A verekedős gyerekek messziről „kiszagolják” a magányos gyermekeket.

· Magyarázza el a gyermekének, hogy az igazi barátok, hogyan viselkednek. A bántalmazó gyermekek inkább uralomra törnek a csoporton belül.

· Kerülje a verekedős társaságot.

· A bántalmazó gyerekek célja, hogy aláássa az önbizalmat. Ha mond valamit egy ilyen fiú vagy lány érdemes elengedi, mert ez jobban szól róla, mint bárki másról. Ahelyett, hogy elégtételt érezne a verekedős gyermek a gyermekünk hangján éreznie kell az erőt és a tartást.

· Amennyiben az utcán találkozik ilyen társasággal, mondja el neki, hogy menjen be egy olyan épületbe, ahol biztosan vannak olyan felnőttek akik tudnak segíteni (rendőrség, könyvtár, orvosi rendelő).

· Az önvédelmi sportok emelik a gyermeke önbizalmát. Ha a gyermek szereti járjon addig amíg belenevelik az önbizalmat.

· Gyakorolják, be otthon, a teendőket ilyen esetben. Tanítsa meg a gyermekének, hogy szemébe nézzen és merjen kiabálni, hogy „Fejezd be!” vagy „Fejezd be, ha nem hagysz békén szólok a tanító néninek!” Mindig lehetősége van gyermekének kiabálni, ha bajban van!

· Jelezze az osztályfőnöknek, igazgatónak, hogy a gyermekét bántalmazzák.

· Amennyiben a gyermekét bántalmazzák, kérdezze ki azokat a szülőket, akiknek a gyermekét szintén bántalmazzák, hogy képesek legyenek együtt fellépni. Ennek nagyobb ereje van.

· Amennyiben gyermeke sorozatos vagy kegyetlen bántalmazást szenvedett el a vele történt események feldolgozásra kell, hogy kerüljenek, hogy az önbizalma helyre álljon. Erre az EFT kitűnő és gyors eszköz.

Tudjon meg többet! Az iskolai agressziónak van megoldása!

!

Boldog gyermek, boldog szülő

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése