Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 29., csütörtök

BALESETI VESZÉLYEK 4 ÉS 24 HÓNAPOS KOR KÖZÖTT

Baleseti veszélyek 4 és 24 hónapos kor között

A gyors fejlődés korszaka

A gyerekek 4 hónapostól 2 éves korig nagyon gyorsan fejlődnek.
Egyre többet mozognak: ülni-, mászni- és járni tanulnak, és nap mint nap újabb részeket fedeznek fel a világból.

Izgalmas, ám elég megerőltető időszak annak, aki a gyerek felügyeletét ellátja. Jó, ha olyan biztonságossá tesszük a gyermek környezetét, amennyire csak lehet, hogy felfedezhesse anélkül, hogy folyamatosan tiltásokba kellene ütköznie

Ha sikerül a gyermek korának megfelelő környezetet kialakítani, az nemcsak a gyerek számára lesz biztonságosabb, de könnyebbé és szebbé tesszük vele a család életét is.

Ebben a korban a leggyakoribbak a balesetek

A balesetet szenvedő gyerekek nagy része abból a csoportból kerül ki, akik éppen elkezdenek mászni és járni. Ők egyrészt nem képesek még eléggé kontrolálni a mozgásukat, másrészt nincs elég veszélyérzetük. Ugyanakkor olyan érdeklődők, aktívak és találékonyak, hogy a felnőtteknek elég nagy gond kitalálni, és előre látni a veszélyhelyzeteket, amibe a rájuk bízott gyermek keveredhet.

Az esés következtében létrejövő balesetek a leggyakoribbak ebben a korban, ezt követik a forrázásos/égéses balesetek illetve a mérgezések

A legkomolyabb balesetek a lépcsőről való leesés, az ablakból illetve a balkonról való kizuhanás.

A gyerek leforrázhatja magát, ha ledönti a forró folyadékkal teli edényt, vagy kinyitja a forró víz csapot. Gyakran előfordul, hogy a gyermek a felnőtt ölében ülve borítja ki a forró kávét vagy teát.

Égési sérüléseket okozhat nyílt láng (kandalló, otthagyott gázrózsa), forró edények, főzőlapok, a sütő ajtaja.

Nézzünk körbe a lakásunkban!

Először vizsgáljuk át a szobákat, és tegyük el a veszélyes tárgyakat. A hamutartók, lámpák, mérgező és szúrós virágok, kötőtűk, olló, nehéz vázák, asztalterítő, melyeket a gyerek magára ránthat, mind-mind felesleges és veszélyes tartozékok gyermekük életének ezen korszakában.

A magas gyerek-etetőszék

Minden magas széket fel lehet dönteni. Ha a gyerek fel tud benne állni, használjunk “biztonsági övet”, legyen egy pánt a gyermek lába között is, hogy a lecsúszást megelőzzük.

Soha ne hagyjuk a gyereket magára egy magas székben. Ha a szék összecsukható, jó, ha az összehajtás helyén pótlólag bőrhevederrel megerősítjük.

Legjobb, ha engedélyezett (szakemberek által zsűrizett) széket veszünk.

Játékok

Kerüljük azokat a játékokat, amelyekről apró részek leválhatnak, a gyerek szájába kerülhetnek.

Legyünk óvatosak, ha nagyobb gyerek is van a családban, az ő játékai ne kerüljenek a kicsi kezébe.

Vegyünk engedélyezett játékokat, és a vásárlásnál mindig a gyermek életkorának megfelelőt válasszunk

Kések, ollók, fiókos szekrények és szekreterek

Tartsuk az ollókat, késeket olyan helyen, hogy a gyerek ne férjen hozzá. Nézzük át a fiókos szekrényeket, amelyeket a gyerek elérhet, kinyithat, és vegyünk ki belőle mindent, ami megsértheti őt. Jó, ha a tiltott dolgokat tartalmazó fiókok biztonsági zárral záródnak.

Az alsó polcokra tegyünk műanyag edényeket, az értékesebb, veszélyesebb dolgokat helyezzük olyan magasra, hogy a gyerek ne érje el.

A tűzhely

Győződjünk meg róla, hogy a tűzhely stabilan áll, nem borul fel akkor sem, ha a gyerek rácsimpaszkodik a sütő ajtajára.

Váljék szokásunkká, hogy minden edényt a fülével befelé teszünk a tűzhelyre, és inkább a belső főzőhelyeket használjuk.

Kávéfőzők és konyhai robotgépek

Figyeljünk rá, hogy a kisgyerek ne érhesse el a kávéfőzőt, elektromos forralót.

A többi konyhai gépet is olyan helyre tegyük, ahol a gyerek nem fér hozzá. Mindig húzzuk ki a csatlakozó dugót a dugaszoló aljzatból használat után. Ha nincs eléggé biztonságos helyen a dugaszoló aljzat, tegyünk bele “vakdugót”.

Elektromos vezetékek és kapcsolók

A padló a legjobb játszótér. Nézzük meg, milyen tárgyak vannak a mászás magasságában. Figyeljünk arra, hogy semmiféle elektromos készülék, vezeték ne lógjon bele a gyermek játszóterébe. Különös figyelmet érdemelnek azok a vezetékek, amelyek nehéz tárgyakban végződnek, ezeket ugyanis a gyermek magára ránthatja.

A vasaló különösen veszélyes.

Tegyük el biztonságos helyre azonnal vasalást követően.

Mérgezések

Minden orvosságot zárt szekrényben tartsunk.

A vitaminok és a vastabletták is legyenek a gyermek számára elérhetetlen helyen, mert ha ezekből túl sokat eszik, akkor is mérgezést szenvedhet. Figyeljünk rá, hogy a vendég táskáját se nyissa ki a gyerek, mert abban is lehenek számára veszélyes anyagok. Pl. a kozmetikumok is lehetnek mérgezőek.

Sok helyen a fiókban, vagy az éjjeliszekrényekben tartják a gyógyszert. Gondoljunk erre, ha vendégségbe megyünk, idősebb rokonokhoz, nagyszülőkhöz

A legtöbb baleset a tisztítószerekkel használat közbenA legtöbb baleset a tisztítószerekkel használat közben következik be, vagy közvetlen utána, mikor nem figyelünk a gyerekre. Tartsuk a háztartás vegyszereit (tisztítószerek, permetező szerek) jól elzárt helyen.

Kezd nálunk is elterjedni a lámpa illetve illóolaj használat. Legyünk óvatosak, ez is mérgezés forrása lehet.

Cigaretta, cigarettavég, pipadohány szintén mérgező.

Soha ne égessünk kémiai anyagokkal átitatott fát (pácolt, festett) nyitott tűzhelyekben, kandallókban. Ezekből mérgező anyagok szabadulnak fel égés során. A hamu néhány grammja is halálos lehet a gyermek számára.



Mogyoró és szőlő (bab, borsó, gomb, stb.)

Ne adjunk mogyorót 4 évnél kisebb gyereknek, mert rossz helyre (orrukba, fülükbe) gyömöszölhetik. Ha felnőtteknek partyt rendezünk, jobb ha nem teszünk az asztalra mogyorót, amíg a kicsi nagyobb nem lesz. Hasonlóan óvatosan kell bánni a szőlővel, de a babbal, borsóval, sőt még a gombokkal is, mert ezek is gyakran kerülnek a gyerek légzőjárataiba.


Forró víz

A fürdés a legtöbb gyereknek a nap fénypontja. Pancsolni nagyszerű, de feltétlenül ellenőrizzük a víz hőfokát, mielőtt a gyereket a kádba tesszük. Jó ötlet gumiszőnyeget tenni a kád aljába, a csúszás megakadályozására.

Ebben a korban a forrázás nagyon gyakori. Először mindig hideg vizet engedjünk a kádba, aztán forrót. Legjobb, ha keverőcsapunk van a kádnál, zuhanynál és kézmosónál.

Készítsünk mindent előre össze a fürdéshez, és ne hagyjuk a gyereket magára fürdőkádban

Könyvespolcok, könyvtartók

A gyerekek számára a könyvespolc nagy csábítás egy kis mászásra. Rögzítsük ezért a polcokat a felső részüknél a falhoz, ne boruljon rá a gyerekre.


Belső lépcsők

A lépcsők nagyon vonzzák a gyermekeket, ahogy elkezdenek mászni. Tegyünk védőkorlátot a lépcső aljára és tetejére. A korlát 70-75 cm magas legyen, a lécek egymástól 9 cm-re legyenek függőleges irányban, és ne legyen vízszintes közöttük. A kis kapu a lépcső felől nyitódjon.

Balkonok

A balkon ajtaja biztonságosan legyen lezárva, hogy a gyerek ne tudja kinyitni.

Sok erkélynek vízszintes elemekből készül a védőkorlátja, ami kiváló mászóka a gyermek számára. Ezeket a korlátokat dróthálóval tehetjük biztonságossá: a háló szövete legyen olyan apró lyukú, hogy a gyerek ne helyezhesse bele a lábát.

A balkon korlátjának a magassága min. 1,10 m legyen. Amennyiben rudakból áll a korlát, úgy azok között függőlegesen 9 cm-nél nagyobb ne legyen a távolság.

Minden óvintézkedésünk ellenére, a gyerek kisszékre állva is felmászhat a korlátra, és kieshet az erkélyről, ezért soha ne hagyjuk ott egyedül, felügyelet nélkül

Ablakok

Soha ne hagyjuk a gyereket egyedül nyitott ablaknál.

Legyen az ablakon rögzítő, mely néhány cm-nél nem engedi nagyobbra tárni az ablakot.

Kutyaharapás

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy idegen kutyákhoz ne közeledjen. Nem minden kutya barátságos a gyerekekkel, félreértheti a gyerek közeledését, melynek harapás lehet a vége.

Babakocsi

Sokféle, babáknak való ún. sportkocsi van. Fontos, hogy stabilat válasszunk, legyen benne kengyel vagy biztonsági öv, ami a gyereket megvédi a kicsúszástól. Óvakodjunk attól, hogy nehéz terhet akasszunk a kocsi fogantyújára, mert a kocsi felborulhat. Tegyük a csomagot a babakocsi alsó rakodójára.

Ne feledjük, amikor a gyermeket tiszta levegőre visszük, hogy a gyermekülés magassága az autók által kibocsátott kipufogógáz szintjén van, kerüljük hát a forgalmas utakat, ha a gyermeket sétáltatjuk vagy bevásárolni megyünk.

Autós gyermekülés

Amikor a gyerek eléri a 9 kg-os súlyt, a babahordóról át kell térni gyermekülésre. Válasszunk olyant, amely megfelel az előírásoknak, amelyben a baba biztonsággal utazhat anélkül, hogy minket zavarna a vezetésben, és anélkül, hogy a biztonsága veszélyben lenne.

Bicikliülés

Ha tehetjük, merev gyerek bicikliülést válasszunk, amely védi a gyerek lábát, a nyakmagasság fölé ér támlája, és van benne biztonsági öv. Jó, ha szakemberek által tesztelt bicikliülést választunk.

A gyerek bicikliülést a bicikli vázához kell erősíteni, nem a csomagtartóhoz!

Ellenőrizzük a nyereg rugóit, nehogy biciklizés közben összenyomja, beszorítsa a kisgyerek ujjait.

A biciklinek két fékje legyen a biztonság kedvéért.

Jó, ha a kisgyermek bukósisakot visel

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése