Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

ÚJSZÜLÖTTKORI ULTRAHANG VIZSGÁLATOK

Újszülöttkori ultrahangvizsgálatok

Biztosan rendben van minden?

Amikor végre megszületik a várva várt kisbaba, az első alapos gyermekorvosi vizsgálatra a születés utáni pár napban már sor kerül.

Ha minden rendben van, akkor a következő kiemelt jelentőségű vizsgálat a 6-8 héten esedékes ultrahang szűrés.

A csecsemő szűrés több féle ultrahangos vizsgálatot is magában foglal. Ekkor érdemes elvégeztetni egy hasi ultrahangos szűrést, valamint a koponya ultrahangos vizsgálatát is, de a legkiemeltebben ajánlott szűrés ebben az életkorban az a csípő szűrés.

Mire jó a hasi ultrahangvizsgálat?

A szűrés során ekkor áttekintjük a máj, epehólyag, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvesék, húgyhólyag nagyságát és szerkezetét. Ebben a korban e központi szervekben előforduló esetleges fejlődési rendellenességek jelentős része már észlelhető, noha tüneteket még nem feltétlen okoznak. Panaszmentesség esetén is kiemelt jelentőségű a húgyúti fejlődési rendellenességek korai kiszűrése.

A szűrővizsgálat semmilyen veszéllyel, fájdalommal, megterheléssel nem jár, viszont gyors és hatékony. Az idő előtti felismeréssel az esetleges betegségek is sikeresebben kezelhetők és ellenőrizhetők.

Csípő ultrahangvizsgálat

A gyermekorvos fizikális úton kötelezően ellenőrzi az újszülött csípőízület mozgását, a lábak hosszát, a comb és farredő szimmetriáját.

A kevésbé szembetűnő eltérések kiszűrésére azonban csak az ultrahangos vizsgálat ad egyértelmű választ.

Újszülött korban a csípő igen gyakran”fejletlen, éretlen”, 6 hetes korra azonban az „éretlen” csípő is eléri normális helyzetét.

Így az ekkor elvégzett csípő ultrahangvizsgálat eredménye megbízhatóbb.

A veleszületett csípőficam előfordulása Európában 0,5-2%, tehát 1000 gyermek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a baloldal érintett, és gyakoribb a csípőficam a fehér bőrűekben, lányok négyszer többen érintettek, mint a fiúk.

Mikor javasolt mindenképp a csípő ultrahangvizsgálat:

* fizikális vizsgálattal eltérés látható az ízület illetve láb szimmetriájában

* a családban előfordult csípőficam – ekkor 15%-s valószínűséggel jelenik meg a rendellenesség

* méhen belüli helyzeteknél: farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiség magzatvíz, méhen belüli kényszertartás

* fejletlen csípőízület

Amennyiben 5-6 hónapos kor után merül fel a csípőficam lehetősége, az ultrahangvizsgálat már nem ad elég információt, ilyenkor röntgenvizsgálat elvégzése javasolt.

Koponya ultrahangvizsgálat

A vizsgálat során ellenőrizzük az agykamrák tágasságát, ultrahanggal kimutathatók továbbá a kiterjedt kóros eltérések az agyállományban, valamint a fejlődési rendellenességek egy része is.

Klinikai tünetek esetében, vagy ha szülés közben, a korai újszülött korban agyi sérülés lehetősége merül fel, mindenképpen indokolt a vizsgálat elvégzése. Késői csecsemőkorban, amikor a kutacs záródása elkezdődik, a vizsgálat már korlátozott értékű, vagy nem végezhető el.

A korai ultrahangos szűrés elvégeztetése megadhatja a megnyugvást a szülőknek, hogy pici babájukkal minden rendben van. Ritka esetben - szervi eltérések, vagy még tünetmentes betegségek felderítésével – tehát az idő előtti diagnosztizálással a szűrés segítséget nyújt abban, hogy szükség esetén mihamarabb elkezdődhessen az újszülött hatékony kezelése.

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése