Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

A GYERMEKKORI DADOGÁS OKAI ÉS KEZELÉSE

A gyermekkori dadogás okai és kezelése

A dadogás a folyamatos beszéd zavara, amit gyakori megakadás és hangismétlés jellemez. Kiemelt helyet foglal el a beszédhibák között, azonban a kiváltó okok és hajlamosító tényezők, valamint a gyógymódok már kevésbé közismertek. A dadogás komplex, több összetevős beszédhiba, ezért a kezelése is általában több szakember bevonását igényli.

A legtöbb gyermek már csecsemőkorban megtanulja kimondani az első szavakat. Nyelvezete az idő haladtával fejlődik és megtanul helyesen, folyékonyan beszélni. Nem minden gyermeknek van problémája a beszédfejlődéssel, egyeseknek viszont nagyon nehéz folyékonyan beszélni, és nehezen tudják kiejteni a szavakat.

A szavak ismétlése, a helyes kiejtés gyakori próbálkozási kísérletei, mind normális dolgok abban az időszakban, amikor a gyermek beszélni tanul, és addig kell folytatni őket, amíg helyesen nem mondja ki őket.

Ez általában a gyermek 3-5 éves korában történik, de gyermektől függően lehet idősebb korban is.

A mai napig nem létezik egy végső elmélet a dadogással kapcsolatosan. Sok orvos és pszichológus úgy gondolja, hogy ez egy természetes neurológiai és pszichológiai állapot. Egyes esetekben a gyermek beszédzavarait a gyermekkorban elszenvedett bántalmak, és a szigorú nevelés okozza.

Valami erőteljesen felzaklatta, és akadályozza a szavak kiejtésében, a beszédfejlődésben valamint a bonyolultabb szavak kimondásában.

Ez egy jó érv, hogy a szülő türelmesen, szelíden irányítsa és bátorítsa a gyermeket, amikor elkezdi az első szavait kimondani, hiszen pozitív magatartása létfontosságú a gyermekre nézve és önbecsülésének kialakulásához.

A dadogás és a selypítés a beszédtanulási folyamat része, azonban egyes esetekben neurológiai és pszichológiai problémák állhatnak a háttérben, és hajlamosak az állandó dadogásra. Ám rajtuk is lehet segíteni. Ha úgy gondolod, hogy gyermeked dadogása súlyos, ajánlatos azonnal szakorvoshoz fordulni. Az időbeni beavatkozások, és a beszédterápia sok gyermeknek segít kiküszöbölni a dadogást, és megküzdeni ezzel a helyzettel.

Az elmúlt években jelentős előrehaladást értek el a beszédfejlesztési módszerekkel. Számos kommunikációs módszer létezik úgy a felnőttek, mint a gyermekek beszédzavarainak kezelésére. Amiben minden szakértő egyetért, az a következő: a beszédzavaros gyermekeknek a legjobb terápiát a pozitív bátorítás jelenti, tehát még egy ok, hogy szelíden és tiszteletteljesen bánj gyermekeddel.

http://www.csaladivilag.hu

SZELEKTIV-KISMAMA.INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése