Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 30., péntek

A LEGVESZÉLYESEBB KUTYA

A legveszélyesebb kutyák

Sokan találgatnak, hogy melyik kutya a legveszedelmesebb a világon. Vessünk véget a tippelgetésnek: bemutatjuk a legveszélyesebb kutyák Top 5-ös listáját.

1. A rosszul táplált kutya

Sok szó esett mostanában itt a is a túlsúlyos ebekről. Sokan puszta szeretetből úgy tömik kedvencüket, mintha ettől lennének jó gazdik (pedig dehogy), és a túletetés rendszerint mozgáshiánnyal is párosul, hogy még nagyobb legyen a baj. Kutatások szerint ezek a túlhizlalt ebek körülbelül a 20%-át használják fel a bevitt energiamennyiségnek, ami olyan messze van az ideálistól, mint a kutya szájába tömött csokoládé a megfelelő étrendtől. Közismert, hogy ez a rengeteg felhalmozott, de el nem használt energia hirtelen dühkitörésekben, agresszióban és egyéb viselkedészavarokban tud testet ölteni. Igazítsuk a kutya étrendjét a fajtához, a testtömeghez és a mozgásigényéhez.

2. A szocializálatlan kutya

Kölyökként megrágcsálta a vendég cipőjét, összekapott a szomszéd kutyával, neki akart menni az autóknak - a gazdi meg úgy döntött, hogy inkább maradjon ez a kutya az udvarban. Nem vitte sétálni, távol tartotta a többi kutyától, meg is lett az eredménye. Az ilyen állatnak nagyon gyengén fejlett a szociális készsége, és egy életen át problémák lehetnek vele, önhibáján kívül. Ezeket a kutyákat megfosztják a lehetőségtől, hogy megtanulják, hogyan teremtsenek kapcsolatot a többi ebbel, ha találkoznak, ezért jelent majd állandó problémát például egy olyan egyszerű dolog is, mint a sétáltatás. Olyan ez, mintha egy súlyosan kiéhezett ember elé hirtelen egy roskadásig pakolt svédasztalt varázsolnánk. Lassan, élvezettel fog enni, pedánsan eltartott kisujjal? Naná, hogy nem! Nem meglepő, hogy az ASPCA egyesület egy olyan törvény elfogadását szorgalmazza, ami a gazdikat tenné felelőssé, ha a kutyájuk megtámadna valakit, így motiválná a gazdikat, hogy megfelelően szocializálják kedvencüket.

3. Az ugatós

A dobogó harmadik fokán a leghangosabb ebeket találjuk, akik gyakorlatilag úgy élik le az életüket, hogy vagy ők kiabálnak, vagy a gazdiék kiabálnak ővelük. Elgurul a postás a kerítés előtt, ő megugatja, a gazdi meg lekiabálja, hogy hallgasson. Ez egyfajta reflex, nagyon sokszor találkozhatunk vele, pedig nagyon káros, mert a kutya úgy értelmezheti az ordibálást, hogy a gazdi is ugyanolyan dühös a postás miatt, mint ő. Ez pedig csak megerősíti abban, hogy minden biciklist, autót és kósza galambot dühös ugatással kell fogadnia.

4. A házőrző

Hasonló az előző típushoz, de ő aztán tényleg ránk, emberekre van kihegyezve: hogy képzeli akárki is, hogy csak úgy hívatlanul bemerészkedik az Ő területére? Persze, a házőrző dolga, hogy őrizze a házat, de ez a típus kicsit túllő a célon. A postás, a villanyszámlás vagy a gázóraleolvasó halálos ellensége, és a gazdi általában képtelen elhinni, hogy a kedvence tényleg erőszakos lenne. “Csak egy kicsit mogorva, de sebaj!” - legyintenek, a kutya pedig legközelebb már harap is, nem csak ugat. Miért is tenne mást, ha a gazdi semmilyen módon nem jelez helytelen viselkedést.

5. Az elkényeztetett kutya

A lista első helyére került kutya világnézete egyszerű: “minden az enyém, amit csak akarok.” Ismerjük az archetípust a kétlábúak világából is, alighanem egyetérthetünk abban, hogy nem egyszerű velük. Ezeknek a kutyáknak sem tanította meg senki, hogy a dolgok nem úgy működnek, hogy ha akarok valamit, csak morgok-vicsorgok-odakapok és kész. Inkább arra vigyáztak, hogy szemük fénye MINDENT megkapjon. Balszerencse, ha jön majd valaki, egy ember vagy egy nagyobb, erősebb kutya, aki úgy gondolja majd, hogy márpedig nem úgy van az, ahogy az elkényeztetett eb gondolja. Az ilyen esetek pedig könnyen csúnya sebeket és tekintélyes állatorvosi számlákat okoznak majd.

http://farm.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése