Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

GYEREKSZOBAI ÁTRENDEZÉS

Gyerekszobai rendszerezés

Lomtalanítás

A kupit nem lehet rendszerezni, akármennyi doboza és kosara is van az embernek. Ezért muszáj lesz egy-két dologtól megválni, attól függően, mennyire dzsungel a szoba.

A kevesebb tárgyat egyrészt könnyebb tisztán tartani (és porszívózásnál is jobb látni a szőnyeget, mint ösvényt rugdosni a plüssök között),

A gyerekek jobban reagálnak a kevés, jól látható játékra, állítólag a túl sok frusztrálja őket.

A lomtalanításba lehetőleg vonjuk be a gyereket, meséljük el neki, hogy hova kerülnek a régi játékok (más gyerekekhez, akik nagyon fognak nekik örülni, stb. –
Nagyon szeretett játékot vagy mütyürt semmiképpen ne dobjunk ki akkor se, ha szerintünk értéktelen vacak. Valamiért szereti, és fontos neki, ezt jobb tiszteletben tartani.

Egyébként a rendszerezés szokásos alapelvei érvényesek itt is: ha nincs rá szükség, nem használják, nem játszanak vele, vagy elromlott, tönkrement, jelentős alkatrésze hiányzik, javíthatatlan, vagy annyira mocskos, hogy tisztítani se érdemes, akkor jobb megválni tőle.

Természetesen ha másnak már nem tud örömet szerezni a játék, mert olyan állapotban van, akkor a kukában a helye. Ne akarj mindennel egy nap alatt végezni! A 15 perces etapok itt is remekül működnek!

De miből is lehet kevesebb?

Plüssállatok

Ha több helyet foglalnak el a plüsik az ágyban, mint a gyerek, az már nem jó, szegény jobban tud aludni, ha kényelmes helye van, és nem a különböző aligátorok és zebrák határozzák meg a gerincformáját. Ha dísznek vannak, vagy esetleg egy gyűjtemény részei, akkor bánjunk is velük úgy, legyenek rendszeresen mosva, mert annak nincs sok értelme, hogy valaminek a tetején bambulnak és fogják a port.

Íróeszközök

Itt főleg kidobásra szánt cuccokat lehet találni: beszáradt filceket, fogásra nem alkalmas mini ceruzákat, radírmorzsát, miszlikre tört zsírkrétát. A jó állapotban levő, de nem használt dolgokat (n-edik papírvágó olló, festékkészlet, vonalzó, ecset vagy írólapcsomag, esetleg régi – pl. elsős vonalas -, de üres füzetek) általában szívesen fogadják az ovik és az iskolák, de azért kérdezzünk rá, hogy kell-e nekik.

Ruhák

A gyerekeknél is probléma lehet a túlcsorduló ruhásszekrény. Még ha van (vagy tervben van) kisebb tesó, akinek jók lesznek a kinőtt cuccok, akkor se a jelenlegiekkel egyben tartsuk őket. Minden, ami szép és használható, de kinőtte a kisember, mehet zsákba, a rongynak vagy portörlőnek való zoknikat és egyebeket pedig ne a gyerekszobában őrizzük.

Műalkotások

Mindenképpen őrizzük meg az emlékezetes műveket (pl. anyák napi ajándékok), legyen minden évből bőven példa, de nem kell minden filcvonást megtartani. A papír-dolgokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe! Hogy mi legyen azokkal, amiket nem dobunk ki, arról majd később írok. :)

Könyv

Mielőtt szívrohamot kapnátok, most egyedül mondom azt, hogy ne szórjátok ki! Viszont ha van mód – és hely -, csak a gyerkőc(ök) korának megfelelő könyvek legyenek a gyerekszobában. Szuperjó az Egri csillagok meg az Abigél is, de ha picike a gyerekszoba és 5 éves a gyerek, inkább ne ott foglalja a helyet.

Minden egyéb

Hasonló elven (nem-szép-nem-kell) lehet kiszórni az egyéb mittymüttyöket is. Ezen kívül a gyerek szobája nem (sem) lomtár, úgyhogy lehetőleg ne itt tartsuk a vasalódeszkát, a varrógépet vagy a szobabiciklit, és semmilyen más olyan dolgot sem, amit a szülők használnak, és nem a gyerek.

http://www.urban-eve.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése