Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 16., péntek

ALKOHOL FOGYASZTÁS KAMASZKORBAN

Alkoholizáló fiatalok - 14 évesek a detoxban

Aki korán kezdi...

Ha a szülők következetesen ellenőrzik középiskolás gyermeküket, megelőzhetik, hogy az egyetemre kerülve alkoholproblémái legyenek – derül ki az amerikai Marylandi Egyetem kutatóinak tanulmányából. „A középiskolai ivászat messze a legjobb előrejelzője az egyetemisták alkoholfogyasztásának: az a diák, aki a középiskola alatt nem ivott alkoholt, a továbbtanulás első évében kevesebbet fog" – állítja egy kutató. Több mint 1200 egyetemistát faggattak ki alkoholfogyasztásukról, arról, kit mennyire ellenőriztek a szülei a középiskolás évek alatt, mennyire volt szigorú a megbeszélt családi szabályok számonkérése. A tanulmány azt sem rejtette véka alá, hogy nem könnyű megtalálni azt a helyes egyensúlyt, amikor a fiatal még nem érzi, hogy önállóságába gázoltak, de a szülő sem adja ki teljesen a kezéből a gyeplőt.- Vad tinédzser-házibulik, kamaszokkal tömött szórakozóhelyek, hőzöngő tizenévesek – az alkohol már nem csak a felnőttek problémája. A brahiból „elkövetett" ivászat nem játék; a közelmúltban egy tizennégy éves lány került életveszélyes állapotban kórházba alkoholmérgezés miatt.

A tizennégy éves diáklány pár óra leforgása alatt heccből ivott meg egy üveg konyakot egy születésnapi buliban; a társainak akart felvágni. Életveszélyes állapotban, eszméletlenül került a kórházba. Az ő esetében ez „baleset" volt, vannak azonban, akik a gyermekkori alkoholizmus áldozatai.

Felvágós kamaszok


Ha nem is hetente, de bizony gyakran előfordul, hogy alkoholmérgezéssel szállítanak gyerekeket kórházba . A legtöbb páciens a tizennégy-tizennyolc évesek közül kerül ki. Ennyi idős korban életveszélyes állapot, akár légzésleállás is felléphet.

A kérdés az, hogy mitől bolondul meg egy osztálynyi gyerek Ebben az esetben ugyanis a kislány áldozat volt, ki akarta vívni az osztály rokonszenvét, azt akarta, hogy befogadják.


Baleset vagy alkoholizmus?

Általában azonban sajnos nem egyszeri alkalomról van szó, mind több gyereknek válik a hétköznapok részévé az ital. És sajnos egyre korábban egyre korábban.

– Tíz-tizenkét éves korban már kipróbálják, ami nem lenne baj, de sokan – gyakran felnőttmintát követve – mind gyakrabban élnek is vele.

Egy-két évvel később már sokan éjszakáznak, diszkóba járnak, az osztálykirándulásokról is egyre több „alkoholos" történetet hallani.

A baj ott kezdődik, amikor a kamasz már nem tudja elképzelni a szórakozást, az ellazulást alkohol nélkül.

Ez nem feltétlenül függ a családi háttértől, azaz nem kell a szülőknek részegeseknek lenniük, hogy a gyerekük rászokjon az italra.

Sokkal nagyobb probléma, hogy nem mutatnak mintát a tartalmas kikapcsolódásra, az olyan örömforrásokra, mint a közös együttlét, a játék vagy a sport – véli a szakember, aki az alkoholhoz való tipikus magyar hozzáállást is okolja a negatív tendenciákért. Nálunk ugyanis szinte elfogadott, ha valaki rendszeresen a pohár fenekére néz, s az ünnepeknek is szerves része az ivás, mint például a közelgő húsvétnak, ahol hagyomány a gyerekeket itatni...
Megszivlelendő az a tény is
hogy egyedül vannak a gyerekek, legalábbis ami a szabadidő eltöltését illeti.

A nevelés elveszett valahol félúton a család és az iskola között.

A kamaszokban nagyon erős a szociális igény, muszáj találkozniuk.

A megoldást egy olyan közösség jelentené, ahol demokratikusan hozott szabályok vannak, ahol mindenkinek van feladata és felelőssége.

A felnőtt figyel, s csak ha kell, akkor lép közbe: programok szervezésében, célok kitűzésében és megvalósításában segít.

Az ilyen közösségek felvértezik a gyerekeket a más csoportokban őket érő támadásokkal, illetve a médiumokban látott rossz mintával szemben, megerősödnek, s nem válnak áldozatokká.

Másnaposan az iskolába

Sok iskolában a tanárok még hétfőn is érzékelik a hétvégi bulik hozadékát.
A gyerekek fáradtak, aluszékonyak, ami egyértelműen a hétvégi vad bulik rovására írható. A szombati ivászatot gyakran hétfőre sem sikerül kipihenniük...

S ami elképesztő: a szülők egyáltalán nincsenek képben, sokszor fogalmuk sincs, kivel van, mit csinál, mikor ér haza a gyerekük!

A gyerekek sokszor még videóra is veszik, hogyan hőzöngenek kapatosan, borosüveggel a kezükben...

Ennél kétségbe ejtőbbnek már csak azt tartjuk, hogyan jutnak a 14–15 éves gyerekek nagy mennyiségű szeszhez..SZELEKTIV-KISMAMA-INFO.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése