Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

KISBABÁK-KISGYERMEKEK-TEJFOGAK

Kisbabák, kisgyermekek - tejfogak

Tejfogak előbújása

Körülbelül a 6. és a 24. hónap között bújnak át a tejfogak, ettől 1-5 hónap eltérés is lehet.

6 hónaposan: alsó első metszők

7. hónapban a felső első metszők és az alsó második metsző

9. hónapban felső első metszők

12. hónapban alsó első örlőfogak (négyes)

14. hónapban felső első őrlők

16. hónapban alsó szemfogak

18. hónapban felső szemfogak

20. hónapban alsó második molaris (ötös)

24. hónapban felső második molaris

Fogáttörési nehézségek

Kisgyermekkorban a fogak előtörése korántsem zavartalan folyamat, sokszor okoz kellemetlenséget gyermeknek, és így szülőnek egyaránt.

-A tejfogak előbújása általában a gyerekek 6-24 hónapos kora között zajlik le, de 1-5 hónap eltolódás lehetséges. Előfordul, hogy a fogzás megviseli a gyermeket. A fog szájüregbe törése során a felette fekvő íny szöveteit nyomja, szétfeszíti. A feszítő ingerre helyi gyulladás alakul ki. Az íny vörös lesz, enyhén duzzadt, akár fájdalmas is. A babáknak ilyenkor fokozottabb a nyáltermelődésük, nyugtalanok, esetenként hőemelkedésük is lehet. Nagyon jellemző ilyenkor az ujjuk, öklük szopogatása, és minden mozdítható szájba vétele, rágása.

A fogelőtöréskor kialakuló kellemetlenségek enyhítésére számos készítményt fejlesztettek már ki. A legtöbb piacon előforduló szer helyi érzéstelenítő anyagot tartalmaz, legtöbbször lidokaint. Ezzel érzéketlenné teszi az ínyt, a kialakult ínygyulladás okozta fájdalmat tünetileg kezelve.

Késői, korai fogzás

Gyakran előfordul, hogy a szülők aggódva kérdezik, mi baj lehet a gyermekkel, mert kevesebb foga van, mint a korosztályának általában.

Nos nem kell megijedni, a fogzás hónapokkal is eltolódhat, és előfordul, hogy hat hónapos kor helyett csak 8-10 hónaposan bújnak ki az első fogacskák. Ilyen esetben nem kell betegséget feltételezni a háttérben, ez ártalmatlan jelenség. Ritkán ugyan, de előfordulhat az is, hogy egy-egy fog csírahiányos, azaz nincs fogacska az állcsontban, és ezért nem bújik ki. Erről egy röntgenfelvétel segítségével győződhetünk meg.
Olyan eset is előfordul, hogy a gyermek fogakkal születik. Sajnos volt rá példa, hogy rögtön ki is húzták a kibújt tejfogakat, attól tartva, hogy lenyeli a gyermek.

A fogmosás elkezdése

Gyermekkorban ugyanolyan fontos a fogmosás, sőt fontosabb, mint felnőttkorban. Már akkor hozzá kell szoktatni a gyermekeket a rendszeres, alapos fogtisztításhoz, ahogy kibújnak az első fogak. Ezeket pelenkával, vagy törölköző sarkával kell megtisztítani. Kapható speciális rágóka, melynek egyik végén kis sörtecsomó szoktatja hozzá a babákat a majdani fogkeféhez.

Nyolc fog előbújása után már fogkefével tisztítsuk meg a baba fogait. Engedjük játszani a fogkefével, ha már ügyesebb lesz a keze, egyre jobban fogja tudni utánozni a felnőtteket. Fontos, hogy rendszeres legyen a fogmosás és beépüljön a kicsi életébe.
Mindig az életkornak megfelelő méretű fogkefét használjanak a gyermekek és a nekik való gyermekfogkrémet. A felnőtt fogkrém nem javasolt, mert sokkal több fluoridot tartalmaz, amit nem jó ha esetleg lenyel a gyermek, és mentolos íze túl erős a gyermekek számára.

Tennivalók baleset esetén

Ha a gyermek elesik vagy beüti az arcát, sajnos sérülhetnek a fogacskái. A legjobb esetben csak megduzzad az ajka és nem sérülnek a fogai. Nagyobb erőbehatásra a fogakból letörhet egy darab, vagy akár ki is eshet egy fogacska. Minden esetben fontos elhozni a gyermeket a gyermek-fogorvoshoz, hogy megvizsgálja van e tennivaló.

A letört darabok éles széleket hagyhatnak maguk után, ami irritálhatja a szájat vagy a nyelvet, és el kell polírozni. Ha kitörik a tejfog, visszahelyezéskor károsíthatjuk az alatta lévő maradófog csíráját, ezért ezt a szülők soha ne tegyék, kisebb korban, ha még évek vannak a fogváltásig, esetleg megpróbálható, de mindig gyermekfogorvos segítségével.

Tejfogak elszíneződése

Elszíneződés több okból is kialakulhat a tejfogakon:

  • leggyakoribb ok sajnos a szuvasodás, ez lehet fehér vagy barna folt a fogakon
  • trauma miatt, ha elesik a gyermek, vagy beüti az arcát elhalhat a fog és szürkés színe lesz
  • ételekből származó ételfesték is elszínezheti
  • fogkő is lerakódhat a fogacskákon
  • és ún. chromogén baktériumok, az íny közelében elszínezhetik a fogat.

Ha Ön, kedves szülő nem tudja megállapítani, hogy mi lehet az ok, azt tanácsoljuk, mutassa meg gyermekfogorvosunknak.

Tejfogak szuvasodása

Tömés vagy ecsetelés

A tejfogak szerkezete más, mint a maradófogaké. A zománc vastagsága fele a maradófogak zománcvastagságának, a fogbél viszont arányaiban nagyobb.

A különbségek miatt a szuvasodás hamar elkezdődhet, előtörés után akár fél-, egy évvel, gyorsabban terjed, és a kisebb szuvasodás is okozhat panaszt. A fogak ellátása és funkciójuk visszaállítása ugyanolyan fontos, és hasonló, mint maradófogak esetén: töméskészítés, elcsiszolás, ecsetelés, úgynevezett gyökérkezelés.

Az említett anatómiai különbségek miatt és a gyermekekkel való együttműködés különlegessége miatt az ellátáshoz feltétlenül szakember, azaz gyermekfogorvos ajánlott.
Töméskészítés: hasonló a maradófogakéhoz, fluoridot leadó tömőanyaggal történik.

Szuvas fogközök elcsiszolása: ilyenkor tulajdonképpen a természetet utánozzuk, ugyanis az állcsontok növekedésük során felkészülnek a maradófogak befogadására, így a tejfogak távolodnak egymástól.

Elcsiszolással öntisztuló, sima felszíneket hozunk létre.
Ecsetelés: elcsiszolás után a szuvasodás megállítására, illetve a szuvasodás megelőzésére fluoridtartalmú lakkokkal.
Gyökérkezelés: ha nagyon mély a szuvasodás, gyakran a fogbelet el kell távolítani, mert ugyanúgy begyulladhat, mint a maradófog esetén.

Tejfogak szuvasodása

A fogászatban a rossz szokások alatt azokat az ösztönös vagy helytelenül kialakított cselekvéseket értjük, amelyek rossz irányba formálják az állcsont és a fogak fejlődését, helyzetét, állapotát.

Elsőként az ujjszopás az, ami a leggyakoribb ezek közül. Hiszen mindig kéznél van és nehéz leszoktatni a gyerekeket róla, megnyugtató hatása miatt. A gyerekek az ujjukkal és néha kiegészítve valamilyen ruhadarabbal a felső állcsontjukat abnormális irányba deformálhatják.

Mindemellett a mosatlan kéztől fertőzésket kaphatnak, akárcsak a körömrágástól.

A rossz szokások közé tartozik az iskolásoknál a ceruzarágás, amelynek gyakran lelki okai lehetnek.

Ha valamilyen stresszhelyzetben nem talál megoldást a gyermek, könnyen előfordulhat az éjszakai fogcsikorgatás is. Ezzel idő előtt lekoptathatják a fogak csücskeit, érzékeny fogfelszíneket létrehozva, kóros izületi kopás és rágóizomgörcs alakulhat ki.

Meg kell említeni még a nyelvlökéses nyelést, amely sokszor a szülő előtt rejtve maradhat. Ezért javasoljuk gyermekkorban a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést. Ki kell zárni a lelki hátteret és gyermekfogorvoshoz kell fordulni a problémával, hisz egyszerű éjszakai készülékkel orvosolni lehet a problémát.

http://www.dentalkope.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése