Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 13., kedd

VELESZÜLETETT BŐRELVÁLTOZÁSOK

. Veleszületett bőrelváltozások

• Elszarusodási hibák:
o Ichtiosis. Veleszületett bőrbetegség. A végtagok, a törzs és az arc bőre száraz, pikkelyesen hámlik. Kezelésében A vitaminos, zsírozó krémet alkalmazunk.
• Pigment rendellenességek:
o Szeplő. Éles határú, halványabb-sötétebb festékfoltok. Elsősorban az arcon, vállakon, háton található. Különösen fehér bőrű, vörös hajú gyerekeken jelenik meg. Ha zavarja a gyermeket, hámlasztó kenőcsöt alkalmazhatunk.
• Vitilligo. A bőrön előforduló pigment-hiány.
o Albinismus. A bőr-pigment veleszületett teljes hiánya. Jellemző öröklődő rendellenesség, amelyet a bőr, a haj, a szivárványhártya stb. színét okozó melanin nevű festékanyagok hiánya okoz. A háttérben a melanin szintéziséhez szükséges enzim aminosav-sorrendjének megváltozása áll. Működőképes enzim hiányában nem képződik festékanyag a szervezetben, ezért a bőr rózsás árnyalatú, a pupilla sötétvörös, a szivárványhártya rózsaszínű vagy világoskék, a haj szőke, csaknem fehér.
• Anyajegyek:
o Tűzfolt (lilásvörös, éles szélű anyajegy). A test felszínén bárhol előforduló értágulat. 1-3 év alatt eltűnik, ha nem, akkor fiatal felnőttkorban lézeresen eltávolítható.
o Festékes anyajegy (naevus). Többféle színű, nagyságú elváltozás, ami jóindulatú, de később bizonyos hatásokra rosszindulatúvá válik.
o Érdaganat (haemangioma). Lilásvörös színű, elődomborodó daganatszerű képlet. Sérülékeny. Sebészi kimetszéssel távolítható el.
o Mongolfolt. Kékeslila, szabálytalan, a keresztcsont tájékán elhelyezkedő folt. Csecsemőkorban jól látható, később eltűnhet.
o Tierfell naevus. Hatalmas kiterjedésű, sötéten pigmentált, szőrös folt, amely az egész testre kiterjedhet, állatbőrszerűen borítja be a testrészeket.

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése