Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 17., szombat

A TERHESSÉG ALATT FOGYASZTOTT ALKOHOL ÁRT A BABÁNAK

A terhesség alatt fogyasztott alkohol árt a babának


A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak a magzatra gyakorolt rendkívüli veszélyeire hívta fel a figyelmet egy nyilvánosságra hozott orvosi jelentés.


A szakértők által készített beszámolóból kitűnt, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség alatt a megengedettnek vélt minimális mennyiségnél több alkoholt fogyaszt, nagy valószínűséggel agyi károsodással jönnek a világra.

Eszerint az alkoholmérgezés már az anyaméhben megkezdődik, vagyis az anya által fogyasztott alkohol a magzat agyát is károsítja.

A betegséget az orvosok magzati alkoholszindrómának nevezték el, utalva arra, hogy a legsúlyosabb esetekben az említett károsodás szívbetegséggel is párosul.

A jelentés szerint Németországban évente átlagban több mint 4000, az édesanya alkoholfogyasztása miatt károsodást szenvedett csecsemőt, illetve gyermeket regisztrálnak.

A szakértők azonban úgy vélik, hogy az érintettek száma valójában ennél jóval magasabb, több gyermek esetében ugyanis jóval később derül ki, hogy például a különböző magatartási problémák vagy épp a tanulási nehézségek legfőbb oka minden valószínűség szerint az anya által a terhesség idején fogyasztott alkohol.

Az orvosok ebből kiindulva a zéró tolerancia, azaz amellett foglaltak állást, hogy a terhesség idején a nők egyetlen korty alkoholt se fogyasszanak.

A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a legtöbb édesanya egyáltalán nem volt tisztában az alkoholfogyasztásnak a magzatra való káros hatásaival, sokan pedig tagadni igyekeztek, hogy a terhesség alatt - is – alkoholt fogyasztottak.

.

Egy felmérés rávilágított arra is, hogy több esetben előfordult: miközben az illetékes hatóságok az anya alkoholfogyasztása miatt a gyermek gyámügyi felügyelete mellett döntöttek, a problémával később a nevelőszülők szembesültek.

Így például a nevelőanya találta magát szembe az örökbe fogadott gyermek túlzott agresszivitásával, ami a magzatot ért, a terhesség idején az anya általi alkoholfogyasztás okozta károsodás leggyakoribb formája.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a terhesség idején történő alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia mellett az általános tájékoztatás javítására van szükség.

http://www.netambulancia.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése