Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 20., kedd

A GYERMEKKORI ALKOHOLFOGYASZTÁS

Gyermekkori alkoholfogyasztás

Akik gyerekkorban kóstoltak bele az alkoholba, gyakrabban lettek alkoholfüggők, mint azok, akik csak fiatal felnőttként ittak először..

Családokban, ahol a felnőttek rendszeresen isznak, esetleg sokat is, a gyerekek korábban kezdik az alkohol fogyasztását.

Ahol a nagyszülők, szülők erős szeszfogyasztása a minta, a családban élő gyerekek számára ez válik természetessé és maguk is könnyebben nyúlnak a pohár után.

A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy ilyen esetben van-e valamilyen öröklődő, genetikai hajlam is, vagy csupán az számít, amit a gyerekek maguk körül látnak és amihez hozzászokva úgy érzik: ezt mielőbb nekik is így kell csinálni. A kérdés tanulmányozására különleges lehetőséget kínált az ausztráliai népességkutatás. A szigetországban 6257 egy-, illetve kétpetéjű iker szerepel a nyilvántartásban, akiket kérdőívvel megkeresett az amerikai és ausztráliai pszichiáterekből álló munkacsoport.

A kutatás nem csupán az alkoholfogyasztás kezdetének időpontjára vonatkozott, hanem azt is igyekeztek tisztázni, milyen genetikai befolyás játszhatott szerepet az első pohár szesz megivásával a vizsgált személyek későbbi sorsára.

A statisztikai értékelés azt jelezte, hogy a 13 éves életkornál előbb induló, rendszeres szeszfogyasztás a későbbi években lényegesen szorosabb alkoholfüggést okozott, mint az, ha valaki csak felnőttkorában kezdett szeszt inni.

A későbbiekben a környezeti tényezők játszottak ebben elsősorban szerepet, de a gyerekkori ivás esetén a genetikai befolyás igen valószínűnek tűnt.

A munkacsoport szerint ez a megfigyelés nem csupán társadalmi, közegészségügyi szempontból fontos, hanem az alkoholizmus további genetikai kutatása szempontjából is különleges adatot jelent.

.

http://www.parameter.sk

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése