Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 16., péntek

A TINIK TÖBBET ISZNAK

A tinik egyre többet isznak

Riasztó, hogy a tizenéves lányok versenyt isznak a fiúkkal. Az Egészségügyi Minisztérium jelentése a fiatalok közt elterjedt szeszfogyasztásra, az alkoholmérgezések növekvő számára figyelmeztet, és a széles körű felvilágosítás hatásában bízik.

A lányok a tömény italt kedvelik
Az európai iskolai felmérések az alkohol és egyéb drogok fogyasztásáról, amelyet a Közegészségügyi Hivatal 2007-ben a 16 éves középiskolások körében végzett, kimutatta, hogy a fiatalok egyre több szeszt fogyasztanak. Főleg a lányok italozása lett intenzívebb, s ők a tömény alkoholt kedvelik.

A kapott adatok szerint 1995 óta, amikor először végeztek hasonló felmérést, nőtt a fiatalok körében az ún. egyszeri ivás. „Ez megnyilvánult abban is, hogy 2005–2008-ban évente nőtt az alkoholmérgezéssel kezelt fiatalok száma” – szögezi le a jelentés, rámutatva, hogy a lányok e téren is utolérik a fiúkat

Igazán azt hisszük, hogy a mai fiatalok (avagy terhes nők) még nem hallottak soha az alkoholfogyasztás veszélyeiről?

Nem egyszer tapasztalhattuk már, hogy a szavak, szemrehányások milyen keveset érnek: aligha változtat valaki az életén, ha saját maga nincs meggyőződve róla, hogy a változás szükséges.

Nem is szólva a kamaszokról – akik ebben a korban úgyis folytonos harcban állnak a felnőttekkel, szülőkkel.

Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy akkor mit is kellene tenni a megelőzésért.
Elsősorban az a fontos, hogy elgondolkozzunk afölött, mi is áll a fiatalok alkoholproblémája” mögött.

A kamaszkor és a példaképek
A kamaszkor fontos időszak az ember életében: a gyermekkorból a felnőtt életbe való átmenet.

-A tinédzser lassan elhagyja szüleit, családját, és kortársai közt találja meg a helyét. -Ezért harcolnak a kamaszok annyira a szüleikkelpróbálják átvágni a köldökzsinórt, amely hozzájuk köti őket.

- Mi, szülők, felnőttek pedig nem akadályozhatjuk meg ezt a természetes fejlődést.
A kamaszkor az új életszerep keresésének ideje.

„Már nem lehetek többé gyerek, de még nem tudom, hogyan is legyek felnőtt.” A tinédzserek számára a felnőttkor elsősorban a szabadságot jelenti; keveset gondolkodnak még a kötelességek és a felelősség fölött. Szabadok, felnőttek szeretnének lenni, fiúk-lányok egyaránt. És persze minél gyorsabban.

Szeretnének kikerülni szüleik hatalma alól és végre kipróbálni minden tiltottat.
-Ebben a korban a nagykorúság még csak szerep: „Próbálom, hogyan tudok beleilleszkedni. Még nem egészen értem ezt a szerepet, de találok valakit, akinek a viselkedését utánozhatom.” Ugyanúgy, ahogy a kisgyerekek is tanulnak, készülnek a későbbi feladatokra – utánozzák a felnőtteket, amikor mamás-papást vagy iskolásdit játszanak.

-A kamaszok persze valaki mást választanak példaképnek: azt, akit a legjobban csodálnak, akinek az életmódjára vágynak. Ez lehet egy imádott barát, egy szeretett partner, egy ismert sztár. A szülők néha nem győznek csodálkozni, hogy kit is utánoz gyermekük.
Azok a viselkedési minták sem vesznek el, amelyeket éveken át a szűk családi körben láttak.
Valahol a lelkük mélyén kitörölhetetlenül be vannak írva, és alakítják későbbi magatartásukat.
Elgondolkozhatnánk afölött, mit mutatunk mi magunk nekik, mivel járulunk hozzá az alkoholproblémájukhoz!

Milyen szerepet játszik a mi életünkben az alkohol?

Sok családban az ivászat erősen kapcsolódik az ünnepléshez, örömhöz, de lehet mindenható gyógyszer is vagy könnyű út a gondok és félelmek leküzdésére. A kínált ital a vendégszeretet jele, és az, aki vissza meri utasítani, végül még megsérti a házigazdát. Akkor hogyan várhatjuk, hogy a gyerekek, fiatalok veszélyes drognak lássák az alkoholt?

Vizet prédikálunk, és bort iszunk

-Milyen a mai életmód, mi tartozik a legfontosabb célok közé?

Visszaemlékezhetünk a latin Carpe diem mondásra. Annyit jelent, hogy használd ki a napot, most élj, élvezz minden pillanatot, amíg fiatal vagy. Egyre többet hallhatunk a fogyasztói társadalomról, a hedonista életmódról.

A mai „celebek” közt a számtalan „buli” (persze alkohollal) jelenti az igazi sikert, az életet, a szórakozást. Ez a boldogság képe, amelyet a fiataloknak mutatunk, mi magunk vagy a média által, ez az, amit látnak, érzékelnek.

Így pedig nehezen várhatjuk, hogy az alkohol ártalmasságáról szóló intelmek nagy hatással legyenek rájuk. Vizet prédikálunk, és bort iszunk.

A kortársak példája
Ebben a korban a társak véleménye a legfontosabb, előttük szeretnének jó fényben megjelenni.

-Gyakran épp a hecc áll az óriási alkoholmennyiség elfogyasztása mögött. Mert ki akarna különc lenni, más, mint a többiek? „Ha ők isznak, akkor én sem leszek nevetséges és gyáva.” A fiatalok még nem tudják megítélni, hol vannak a határaik, a szervezetük nincs hozzászokva az italhoz. Gyakran kevernek össze többfélét, nem ismernek mértéket, fontosabb számukra a mennyiség, mint a minőség, nem az élvezet a cél.

Gyakran nem is ízlik nekik az ital. De csak nem fogják ezt a barátaik előtt bevallani
Ne feledkezzünk meg az alkohol hatásáról se. Az ital javítja a hangulatot, oldja a gátlásokat, növeli a hatalomérzést, magabiztosságot. A kamaszkorra erősen jellemző a bizonytalanság, kétely: „Elég jó, érdekes, értékes vagyok-e a többiek szemében?” Egy-két pohár, és az a fiú, aki néhány perce még félt a lányra nézni, gyakorolt nőcsábásszá változik. Kell-e ebben a korban több?

Mi mutatjuk az utat?

Már többször szóltunk arról, hogy a kamaszok harcban állnak az elismert egyéniségekkel, felnőttekkel vagy a szüleikkel.

-Minél kevesebb szeretetet, elismerést, ragaszkodást tapasztalnak otthon, annál kevésbé tudják magukat elfogadni, szeretni.

-Az alkohol könnyű kiutat jelenthet: legalább valami pozitív, kellemes érzést szerez (ebben nem különbözik a többi drogtól). De ami mögötte, a tudat alatt rejlik, nem egyéb, mint arra való törekvés, hogy elpusztítsam magamat (ha az egyetlen érzés, amelyet saját magammal szemben érzek, az öngyűlölet), vagy a szüleimet büntessem meg vele.

Ebben a harcban az ital öntudatlanul fegyverként szerepel: várjatok csak, majd megmutatom nektek, mire vagyok képes, milyen messzire tudok elmenni!

Mi lehetne hatásos? Mit tehetnénk?

- Ne feledjük: mi magunk mutatjuk gyerekeinknek az utat, a saját életünkkel. --- -Azzal, hogyan oldjuk meg a gondjainkat, mennyi időt szentelünk egymásnak, mit tartunk az életben fontosnak – és persze hogy milyen szerepet játszik a mi életünkben az ital.
Ami pedig a legfontosabb: mennyi szeretetet, ragaszkodást tudunk nyújtani gyermekeinknek.

Aki szeretettel áthatott környezetben nő fel, saját magát is jobban tudja szeretni és elfogadni, és könnyebben tud átesni a kamaszkor nehézségein. Így segítjük elő azt, hogy gyermekeinknek több önbizalmuk legyen. Annak, aki magában megbízik, és ismeri a saját értékét, nincs szüksége rá, hogy a többiek negatív példáját utánozza, mások felfogása szerint élje életét, olcsó szórakozást keressen, és azzal mutassa érettségét barátai előtt, hogy hány pohár italt képes felhajtani.

A kérdésekre sok válasz adható, adnak is a szakemberek, de a legtöbb esetben a konklúzió így hangzik:

- egész közösségünk erkölcsi-szellemi válságban él, ebből adódnak a bajok.

-Ráadásul, nemcsak nálunk van ilyen helyzet, hanem a nyugati társadalmakban is. -(Mintha ez bennünket nagyon vigasztalna...)

Igen ám, de azt elfelejtjük, hogy ezt az annyit hangoztatott válságot valaki előidézte, nem jutottunk bele egyik pillanatról a másikba.

Évtizedek óta látjuk, hogy egyre nagyobb teret hódít a fiatalok körében az alkoholizmus, a kábítószer függőség, a dohányzás, az agresszivitás, a kisebb-nagyobb lopás és rablás, a rombolás, a „csakúgy/csakazértis-betörések" , s be-becsúszik egy-egy súlyos testi sértés és gyilkosság is.

De látják ezt azok is, akinek lépniük kellene/kellett volna.

Mert valakinek, valakinek ki kellett szolgálni azokat a 18 éven aluliakat, akik azután „tökpiásak" lesznek a bulikban, vagy ilyentájt tavasszal már a parkok, a sétányok padjain üldögélve. S valakinek azt is fel kellene fognia - természetesen akkor, ha ehhez megfelelő erkölcsi tulajdonságokkal rendelkezik --, hogy ne legyenek a népszerű (gagyi) műsorok vezetői olyanok, akik tökrészegen ülnek a volán mögé és balestet okoznak, vagy olyanok, akiket erőszakos nemi közösüléssel vádolnak...

http://vasarnap.ujszo.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése