Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

EGÉSZSÉGES LÁB.

Egészséges láb, könnyed járás

A lúdtalp népbetegség

Már egészen pici gyermekkorban fontos, hogy a szülők, védőnők, gyermekorvosok korán felismerjék a rendellenességeket. Manapság az egyik leggyakoribb, szinte népbetegségnek számító elváltozás a lúdtalp, más néven bokasüllyedés. Figyelmeztető jel lehet a láb, illetve a lábszár fáradékonysága, fájdalma. Már az óvodás- és iskoláskor elején okozhat panaszt a lábboltozat gyengesége: a túlterheléstől az izomzat kifárad és nem képes megtartani a láb formáját. Azonban felnőtt korban is kialakulhat, és igen kellemetlen lehet. Megfelelő tornával, betétekkel, cipővel, súlyosabb esetben műtéttel a probléma kezelhető.

Erősítő lábtorna

Fáradt, megduzzadt lábunkat a nap végén ajánlatos felfrissíteni különböző ásványi sókat tartalmazó fürdőben, vagy hideg-meleg vizes váltózuhannyal.

1. Egyenes derékkal lábujjhegyen járunk.

2. Láb külső élén járunk, behajlított lábujjakkal.

3. Egyenes háttal ülünk, a lábfejeket felváltva sarokra, majd lábujjra állítjuk.

4. Bokakörzést végzünk bal, illetve jobb lábbal.

5. Talajon ülve zárt talpakkal sarkakat nyitjuk, zárjuk.

6. Mezítláb egyenetlen talajon, kavicson, gyöngyökön járunk.

Már a nagymama is bütyköslábú volt?

Sajnos a bütyök egy olyan fejlődési variáns, amely legtöbbször öröklődik. Vannak, akik olyan anatómiai eltéréssel születnek, amely a bütyökképződést törvényszerűen létrehozza. Ezek a betegek lehetőleg már korán, a 20-as éveikben forduljanak orvoshoz, mert a korai műtét sok későbbi szenvedést előzhet meg!

Akkor ha észreveszik, hogy a öregujj hozzádörzsölődik a második lábujjhoz és már nem tudják teljes egészében korrigálni, biztosak lehetnek abban, hogy néhány év múlva bütyök alakul ki a lábon.

Hogyan alakul ki

A bütyök képződésnek mégis a leggyakoribb oka a láb statikai megbetegedése, a boltozatos szerkezet megsüllyedése, amely az élet előrehaladtával egyre súlyosabbá válik. A láb boltozatos szerkezetének megbomlása miatt az izmok rossz irányban húznak, ez a húzóerő járáskor olymódon hat az öregujjra, hogy az a mellette levőhöz nyomódjék, esetleg ráfeküdjön.

A bütykösláb kezelése

A folyamat egy jó lúdtalpbetéttel jelentős mértékben lelassítható, de nem állítható meg, a nagylábujj elgörbülését a betét nem tudja megakadályozni. Mindez ideig csak éjszakai sínekkel tudták korrigálni ezt a kóros helyzetet. Német orvosok és mérnökök elsőként a világon olyan sínt alakítottak ki, amely járás közben a cipőbe is behelyezhető, ezért lényegesen hatékonyabb a korábbi segédeszközökhöz képest.

http://www.vitalitas.hu-SZELEKTIV –KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése