Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

BŐRJELENSÉGEK-BETEGSÉGEK CSECSEMŐKORBAN

Bőrjelenségek és betegségek csecsemő korban

Amit a bőrön látunk, az az egész ember táplálkozásának, vízháztartásának, keringésének tükre. A máj, a vesék, a mellékvesék, a pajzsmirigy és az idegrendszer egyaránt hozzájárulnak a jelenség sokszínűségéhez. Néhány tünet közvetlenül is feltárja számunkra, hogy mi zajlik "odabent".

A csecsemő anyajegyei
A bőr szintjében elhelyezkedő, veleszületett, kisebb-nagyobb felületű piros foltok a kis erek ártalmatlan tágulatai, tűzfoltoknak is hívják őket. Ha a homlokon, szemhéjakon, szemöldöktájon vagy a tarkó közepén helyezkednek el, legtöbbször az első év végéig eltűnnek. Az egyoldaliak általában egy életen át megmaradnak. Hasonló, ám a bőrből puhán, pirosan, kereken előemelkedő, szivacsos, olykor rücskös felszínű képződmények az érdaganatok. Az első év során keletkeznek, és a második évtől kezdve fokozatosan visszafejlődnek. A tejeskávészínű foltok általában csak kevéssé látszanak, néhány centiméteres nagyságúak, egyenetlen körvonalúak, alig változnak. Ha 4-5-nél több van belőlük, vagy nagy felületet fednek be, mutassuk meg orvosnak. A sötéten pigmentált foltok, egész életen át megmaradnak. Különböző nagyságuk és formájuk miatt nem ítélhetők meg egységesen. Az olyan pigment foltokat, amelyek változnak, nőnek, mutassuk meg szakorvosnak.
Csecsemőkori sárgaság
Ha a szemfehérjét nem érinti, akkor ártalmatlan jelenség. Sárgás bőrszínt okozhatnak például a sok karotint tartalmazó ételek (sárgarépa, sütőtök). Ha a szemfehérje is besárgul, sárgaságról beszélünk. Az újszülöttek többé-kevésbé mind besárgulnak a szülés után, mert a máj még nem tudja teljesen lebontani az elpusztult magzati vörösvérsejtekből felszabaduló bilirubint. Ha több fény éri az újszülöttet ritkábban fordul elő. Besárgult újszülötteknél előfordul, hogy a széklet a magzatszurok távozása után nem sárga, hanem szürkés-fehér lesz. Ez az epevezeték eldugulására utal. Orvosi kezelést igényel!
Köles-csomók
Újszülöttek gombostűfejnyi, fehér, durva tapintású kiütéseiről van szó. A szem közelében ülnek, szarutartalmúak, és maguktól elmúlnak.
Koszmó
A fejbőrön és a szemöldökön foltokban fellépő lapos, durva felületű, zsíros, szürkés-sárga pikkelyképződést nevezik így. Az első hónapokban jelenik meg, néha egyéves kor utánig is megmarad, és olajjal való feláztatás után a hajkefével óvatosan leemelhető. Ne féljünk, hogy eközben megsértjük a kutacsot. Ám túlzott zsírozás, mosás, kapargatás nem használ, sőt néha ront a helyzeten.
Pattanások az arcon az első hetekben
Meg kell különböztetni őket a gennyes pattanásoktól. Ezek faggyút tartalmaznak, nem pedig gennyet. Nem is fertőzőek. Legtöbbször elég a bőrt magas víztartalmú krémmel ápolni.
Szeborreás bőrgyulladás
A bőr működése túl élénk, ami megnövekedett zsírtermelésben és élénk

korpaképződésben nyilvánul meg. A durva pattanások begyulladnak, így a pelenkatájon, a hajlatokban, a köldök közelében gyulladásos gócok alakulhatnak ki, melyek lassan terjedve esetleg az egész testfelületet bevonhatják. A bőrt gondosan kell ápolni, nehogy a kipállott területek elgennyesedjenek. Nem viszket, és a gyermekeknek általában jó a közérzetük. A tünetek a negyedik hónapra általában visszafejlődnek.
Arcpír
A piros arcnak sokféle oka lehet: láz, fogzás, skarlát, friss levegő, izgalom. Túl hosszú ideig tartó séta, szeles, hideg időben, főleg a pufók fél év körüli csecsemőknél akár enyhe fagyáshoz is vezethet. Ilyenkor a sötétpiros foltok alatt tömörebb szövetrészek tapinthatók. Különös gondozást igényel.
Sápadtság
Ha a kötőhártya, az ajkak, a fülcimpa és a körmök ugyanolyan rózsásak, mint más gyerekeknél, sápadtság ellenére sem kell vérszegénységtől tartanunk. Ám ha ezek színtelenek, és a gyerek erőtlen, kedvtelen, forduljunk orvoshoz. Jövő héten folytatjuk a bőrbetegségeket! http://dip.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése