Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

A FEJ HELYES TARTÁSA

A fej helyes tartása

Készüljön fel, hogy az ápoló, a szülésznő vagy más gondozó, aki segített a szülésnél, elmond néhány alapvető dolgot a babagondozásról.

- Először is, a kis újszülött még alig tudja ellenőrzése alatt tartani izmait, és nem tudja a nagy fejét tartani.

Így tehát ettől kezdve körülbelül a harmadik hónapig kezével meg kell támasztania a baba fejét, amikor felemeli (vagy lefekteti) a csecsemőt.

A baba fején van két kutacsnak nevezett „lágy pont” is. A nagyobbik a fejtetőn, a kisebbik a koponya hátoldalán található. Mindkettő azért van, mert a koponyacsontok még nem értek össze; ez segít a babának átpréselődni a szülőcsatornán, és később teret biztosít az agy növekedéséhez.

-Bár ezek a pontok lágyak, azért még nyugodtan megérintheti és megmoshatja, éppúgy, mint a baba bármely más testrészét. Elég vastag bőrréteg védi.

-A hátsó kutacs a harmadik hónap végére zárul be, míg a felső csak a baba 18 hónapos korában, miután a legintenzívebb agyfejlősési időszak lezárult.

-A kutacsokon láthatja a baba pulzusát; ez teljesen normális jelenség.

De ha a lágy pontok besüllyednek vagy kiemelkednek, hívja a gyermekorvost, mivel ez akár kiszáradást, akár betegséget is jelezhet.

A baba fejéről szólva, ne legyen meglepődve, ha kissé furcsának tűnik.

-Hüvelyi szülés esetén a fej kissé kúpos alakúvá válik, és hátul akár duzzanatok is lehetnek rajta.

-Ha vajúdás alatt a baba nekifeszül a medencecsontjának, a fej egyik vagy mindkét oldalán kialakulhatnak vérdaganatok (haematoma), amelyek az első hónap végére szintén eltűnnek – bár az első egy-két napban akár még nagyobbakká is válhatnak. -Ha nagyon összepréselődik a baba a szülőcsatornában, akkor lelapulhat és az álla benyomódhat, de idővel ez is magától helyreáll.

http://www.fisher-price.com

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése