Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

A KREATIV GYERMEK JELLEMZŐI

A kreatív gyerek jellemzői

A kreativitás nem örökölt ismertetőjegye a személyiségnek, viszont a kreativitásra való hajlam, kreatív magatartás már gyermekkorban megmutatkozik.

Számos olyan környezeti tényező létezik, amely a gyermek kreativitására nagy befolyásolt gyakorol és ezáltal a gyermek kreativitását fejleszti.

Érdemes odafigyelnünk gyermekünk adottságaira, hogy a kreativitását minél jobban kiélhesse. Annál is inkább, mert a kreativitás nem ugyanolyan mértékű a különböző életkorokban. A gyermekek különösen 3 és 5 éves koruk között a legkreatívabbak, a kifejezőkészség iskolakezdéskor csökken, majd egyre tovább romlik.

Hogyan ismerjük fel gyermekünk kreativitását?

A kreatív gyerek jellemzői:

- intelligens,

- felismeri a problémát és megoldásokat keres rá,

- rugalmas és sokoldalú gondolkodás,

- szokatlan megoldások kitalálásának képessége,

- hétköznapi tárgyak új összefüggésben való használata (pl. botokból baba, üres dobozból autó, stb.)

- változásra törekvés,

- széles érdeklődési kör,

- élénk fantázia,

- kíváncsiság,

- kitartás,

- kérdezősködés,

- gyorsan képes reagálni,

- jól viseli a konfliktusokat, frusztrációkat,

- szereti a függetlenséget, önállóságot,

- magabiztos.

James William amerikai pszichológus szerint nehéz jellemezni a kreatív gyerekeket és felnőtteket, mert egyszerre nyitottak és zárkózottak, bolondosak és komolyak.

A kreatív személyiség titka a gyermeki vonások megtartásában keresendő, hiszen legfőbb jellemzőjük a képzelőerő és személyiségük játékos, gyermeki részének használata a gondolkodásban és a problémamegoldásban. Ezért kiemelt feladatunk a gyermeki kíváncsiság és fantáziálás okozta örömök minél hosszabb ideig tartó megőrzése.

A kreatív tulajdonságok tartós megmaradásához és továbbfejlődéséhez foglalkozni kell a gyermek személyiségének kibontakoztatásával.

Hogy tudunk segíteni kreatív gyermekünknek?

A gyerekeknek elengedhetetlenül szükségük van a felnőttek támogatására, bátorítására. Tisztában kell lennünk, melyek azok az ötletek, eszközök, amelyek a gyermek személyiségének fejlődését segítik.

Lelkiismeretes szülőként nagy gondot kell fordítani a fejlesztő játékok vásárlására, ugyanis a gyártók kreativitásfejlesztést kínálnak, valójában pedig ezek az eszközök sablonok, nem ösztönzik a gyermeket a saját képi világa megteremtésére. A gyermekek természetesen ügyesednek és nő a kitartásuk a játékokat használva, de sokkal inkább azt tanulják meg, hogy a tökéleteshez mérjék magukat, ami viszont fékezheti alkotó kedvüket.

A kreatív gyermekek új ötleteik, kíváncsiskodásuk és állandó kérdezősködésük miatt fárasztónak tűnnek. Az óvodai és iskolai nevelők nem biztos, hogy értékelik a folyton nyüzsgő gyerekünket, ezért nekünk kell gondoskodni gyermekünk tudásvágyának folyamatos kielégítéséről. Továbbá teremtsünk minél több lehetőséget arra, hogy gyermekünk a kreatív ötleteit megvalósíthassa.

A kreatív gyermeknek milyen szülőre van szüksége?

  • Legyünk nyitottak,
  • értékeljük gyermekünk kreatív ötleteit,
  • legyünk elérhetőek, ha segítségre van szüksége,
  • mutassunk jó példát;
  • továbbá nem árt, ha rendelkezünk egy kis humorérzékkel
  • és hatalmas empátiával.

http://okosanya.blog.h

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése