Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 6., kedd

A NAPFÉNY KÁROS HATÁSAI

A napfény káros hatásai

A napfény elektromágneses hullámok összessége, melyek hullámhossza 200 és 1800 nanométer között található.

Ezek közül a legrövidebb hullámhosszú tartományba az ultraibolya sugarak tartoznak, melyek a napfény biológiai hatásának jelentős részéért, így a bőrártalmak túlnyomó többségéért felelősek. (290-400 nm-es tartomány, összehasonlításul a látható fény a 400-760 nm-es tartományba esik)1.
UV-B: 290-320 nm-es tartomány okozza a lebarnulást, de a napégést és a bőrrákot is. Ez a tartomány felelős a napfény okozta hámosodás kialakulásáért (hyperkaratosis) is, mely védő hatású a napfény káros hatásaival szemben.
UV-A: 320-400 nm-es tartomány, vagyis a hosszú hullámhosszú ultraibolya fény, a fenti ártalmakat fokozza, ugyanakkor ezek a sugarak szerepelnek a gyógyszerek és kémiai szerek okozta reakciókban.
Az UV sugárzás nagy százalékát a magas légkör ózontartalma eddig jó hatásfokkal elnyelte, de az utóbbi időben az intenzív környezetszennyezés hatására ez lecsökkent.
Napégés és fényártalmak esetén figyelembe kell venni a visszaverődő fény szerepét,
mely a káros hatások megsokszorozásához vezethet. Nagymértékben verődik vissza a fény vízfelszínről (csaknem 100%), a hóval borított felszínekről (80%), a sziklafalakról, oldalfalakról, homokról, stb. (25%)2. A tengerszint feletti magassággal is fokozódik a fény hatása, de a vékony felhőn keresztül szórt sugárzás is igen erős lehet.

A nap hatására bekövetkező bőrpír, mely az UV-B sugárzás hatására, az adott területen megnövekedett véráramlás következménye, már néhány perc alatt jelentkezhet (általában 4 óra múlva), de a maximumát 6-8 óra alatt éri el.

A bőrpír enyhe fokú gyulladásnak felel meg. Fokozódik a melaninképzés. A napsugárzásra kialakuló hyperkeratosis és melanin-pigmentáció együttesen nyújtanak védelmet a további besugárzással szemben.

A nap hatására bekövetkezett gyulladás függ a sugárzás hullámhosszától, a teljes UV-dózistól, a napsugárzás intenzitásától, tartamától és gyakoriságától (kumulatív hatás). Befolyásolja még a földrajzi szélesség, a levegő fizikai tulajdonságai és az egyén bőrtípusa.

Ugyanakkor a napsugárzásnak bizonyítottan a szervezet védekező rendszerét gyengítő (immunszupresszív) hatása is van. A krónikus napfényártalom tünetei csak felnőtt korban jelentkeznek. A nap hatására a bőr szerkezete megváltozik, helyenként megvastagszik, máshol elvékonyodik, a rostozat degenerálódik, mely ráncképződési, elszarusodási zavarokhoz, pigmenteltérésekhez és a bőr rugalmasságának elvesztéséhez vezethetnek. Az erősebben pigmentált foltok sokszor a napsütésnek leginkább kitett felületeken jelentkeznek.

A nap hatására megszaporodnak az anyajegyek is. Késői, súlyos következmény lehet a laphámrák és a melanoma (pigment tartalmú sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat). Ezek kialakulásának veszélye nagyobb azoknál az egyéneknél, akik gyermekkorukban többször szenvedtek súlyos napégést2.
A fényre adott reakció szempontjából hat bőrtípust különítünk el2:
I. mindig leég, soha nem barnul
II. általában leég, néha lebarnul
III. néha leég, mindig lebarnul
IV. sose ég le, mindig lebarnul
V. sose ég le, mérsékelten pigmentált a bőre
VI. sose ég le, sötéten pigmentált a bőre

Fénymérgezésről beszélünk, ha a bőrre vagy bőrbe kent kémiai anyagok és a napfény kölcsönhatása révén keletkeznek bőrelváltozások, melyek hónapokig, néha évekig eltarthatnak.

Fényvédő szerek:

Többségük helyileg alkalmazható készítmény, amely megvédi a bőrt az UV-fény ártalmaitól
. Elnyelik, visszaverik és szétszórják a fényt. Ezek a szerek természetesen a pigmentképződéstm így a barnulást is megakadályozzák.
Egy fényvédő szertől ma elvárják, hogy széles spektrumú védelmet nyújtson.

Ezenkívül tapadjon, de ne ragadjon, fotostabil és vízbiztos legyen, ne irritálja a felhasználó bőrét, ne okozzon allergiás elváltozásokat (pl.: kontaktdermatitist, fotokontaktdermatitist) és kozmetikailag is elfogadható legyen.
A fényvédő krémeket 4-15-ös fényvédő faktorral (sun protection factor = SPF) jellemzik, mely azt jelenti, hogy az egyén az adott faktornak megfelelő szorzónyi időt tölthet napégés kialakulása nélkül napfényben.

A 4-es, 5-ös erősségű fényvédő mérsékelt, a 8-as és 10-es lényegesen erősebb és a 15-ös nagyon erős védelmet nyújt. Úgy tűnik, hogy a 15-ös faktornál erősebbet nem érdemes javasolni, bár a kozmetikai ipar 25-30-as faktorú készítményeket is gyárt, mert kétséges a feltételezett 30-szoros védelem, illetve az immunrendszert károsító hatásokat a magasabb faktor sem védi ki2.
A korszerű fényvédő szerek fizikai és kémiai fényszűrőket, ezeken kívül antioxidánsokat és szabad gyök megkötőket is tartalmaznak.

Használati szabályok

A fényvédőszereket 20-30 perccel a napozás előtt kell egyenletesen felkenni.

Fürdéskor sűrűbben kell használni.

A fénynek leginkább kitett bőrterületek, mint az orr, vállak erősebb védelmet igényelnek.

A korszerű fényvédelem azonban nem merül ki a modern napozókrémek használatával.

Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük el a direkt napfényt.

Csecsemőket és kisdedeket az ezen kívül eső időben, figyelembe véve a túlzott napozás korai és késői következményeit, is csak félárnyékban napoztassuk, mert a nyitott kutacs miatt könnyebben napszúrást kaphatnak2. A szabadban, a déli órákban, világos színű pólót, trikót hordjunk! A szemet napszemüveggel, a fejet vászonsapkával, szalmakalappal védjük. Az ajkak finom védelmet igényelnek, jó alapanyagú speciális fényvédő ajak ápolószer használata ajánlott. Napozás után hidratáló balzsammal, zselével kell bekenni a bőrt.
Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú anyajeggyel rendelkező, fehér bőrűek, valamint, akiknek családjában bőrrák fordult elő.

Amennyiben egy anyajegy mérete növekedésnek indul, vagy színe változást mutat, esetleg szélei kiemelkednek vagy besüllyednek, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!

A napsugárzás az immunrendszer védekezését is csökkenti, a fényvédő ezt a hatást csak részben képes kivédeni, ezért a magas faktorszámú fényvédő mellett sincs abszolút biztonság. Külföldön a ruházatba jelölést tesznek az anyag fényvédő faktorairól.

A tünetek enyhíthetők kamillás, hideg borogatással.

Egyszeri, nagy leégés után is pigmentzavar, óriás szeplők keletkezhetnek, melyek egész életen át fennmaradhatnak
Fontos külön foglalkoznunk szemünk védelmével is. Szemünk kívül-belül érzékeny a napsugarakra. A napszemüveg hatására pupillánk kitágul, a sötét lencse miatt. Amennyiben a használt szemüveg nem tudja kiszűrni a napsugárzás káros komponenseit, a napszemüveg használata csak fokozza a károsodás bekövetkezésének esélyét. Kis méretű lencse esetén, a lencse körül akadálytalanul jut szemünkbe és szemünkre a káros sugárzás.
Irodalom:
http://www.powerpak.com/CE/suncare_pharm/lesson.cfm
http://www.telemedicine.org/stamford.htm

Nelson: Textbook of Pediatrics

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése