Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 5., hétfő

A TANULÁS SIKERTÉNYEZŐI

A tanulás sikertényezői

Mit és hogyan kell tennünk, hogy gyermekünk megszeresse a tanulást?

A négy legfontosabb sikertényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk ahhoz, hogy gyermekünknek ne teher legyen a tanulás:

Az első sikertényező: kellemes időtöltés legyen, kellemes környezetben.

Minél több időt tölt a gyerek a tanulással, annál jobb tanuló lesz. Ez tévhit. Minél kellemesebb és jobb élmény lesz a tanulással töltött idő, annál jobban szeret majd tanulni. Fontos, hogy olyan élmény legyen a tanulás, mint a vidámparki hullámvasút élménye: izgalmas, kalandos, élménydús, melyet muszáj elmesélni, akár többször is.

A második sikertényező: az alapkészségek, képességek fejlesztése.

Sokan azt gondolják, hogy a tanulás nem más, mint egy adott tananyag többszöri elolvasása. Ez tévhit. Amikor a gyerekek elkezdenek tanulni - kisiskolás korban - nagyon sok készséget, képességet kell, hogy kifejlesszenek magukban, mert ezek teszik képessé és hajlandóvá a tanulásra. Eszköztár a kezükben, mely elengedhetetlenül szükséges. ( Írás, olvasás, számolás, anyanyelvi nyelvhasználat, idegennyelvi, információs, gondolkodási stb.) Ha nem sikeres a készségek, képességek fejlesztése, ez később tanulási nehézségekhez vezethet. Fontos, hogy ne csak olvassák, hanem megértsék a tananyagot!

A harmadik sikertényező: a tanulás folyamatának megismerése.

" Én kitűnő vagyok, tudom mi a tanulás!" Ez tévhit. Lehet, hogy nagyon sok munkát és időt fordít a tanulásra, és így tudja csak elérni az eredményt. Az, aki megismeri a tanulás folyamatát az tudni fogja, hogy mit csinál rosszul, és hogyan kellene jobban csinálnia. Mit jelent a memória, koncentráció? Hogyan működnek? Milyen memorizálási, tanulási technikák vannak? Hogyan jó tanulni? stb.

A negyedik tényező: a dicséret.

Ha túl sokat dicsérjük a gyereket, akkor elbízza magát. Ez tévhit.

Az a gyerek, aki tanulása során sok megerősítést és dicséretet kap, kinyílik és magabiztossá válik. Megdöbbentő, de ezt a sikertényezőt sok szülő és pedagógus nem veszi figyelembe. Gondoljunk csak bele! Mit tud okozni a kritika, a bűntetés? Elkerülést, elhalasztást, hazudozást stb. Ha folyamatos dicséretet és ezzel együtt megerősítést adunk, gyermekünk úgy érzi: "Megy ez nekem!"

Vegyük figyelembe a leírt tényezőket, és segítsük gyermekeinket a tanulás sikeres útján!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése