Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

ÖNÉRTÉKELÉSI KONFLIKTUSOK ÉS A SERDÜLŐKOR

Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor

Hogyan segíthetek serdülő gyermekemnek önértékelési problémák esetén?

A serdülőkor fontos állomás a felnőtté válás útján. Ez az utolsó állomás, mely drasztikus változás a gyermek és a szülő életében egyaránt.

Hogyan veszem észre, hogy a serdülő gyermekem válságban van?

A serdülőkori válság tünetei:

  • A tanulmányi eredmény hirtelen és gyorsan romlik.
  • Cigaretta, alkohol, kábítószer használata.
  • Egyéb lelki függést okozó eszközök tartós igénybevétele. Számítógépes játékok, chat, játékgép, internet.
  • Magányos.
  • Bulímia, anorexia (a testsúly, a diéta központi hangsúlya, hányások, melyek titokban történnek).
  • Testsúly nagymértékű növekedése. Nem egyenlő a megnyúlással, itt fokozott testsúlytöbblet, kövérség alakul ki.
  • Lógás az iskolából, csavargás.
  • Deviáns közösségekhez való tartozás.

Emellett fontos kihangsúlyozni, hogy nincs olyan kamasz, akivel nincsenek problémák. Általánosságban akkor van baj, ha fent leírt helyzetek tartósan állnak fenn. A tinédzser is egyik napról a másikra választ valamilyen, általa jónak ítélt viselkedési formát, hanem fokozatosan sajátítja el, végzi az adott viselkedést. Megnyugtatásul, a kipróbálás szándéka minden tinédzserben megtalálható. A határt, a következményeket érdemes tudatosítani benne. Ehhez szüksége reális (ijesztgetéstől mentes) információk átadására. A szülő, jó ha résen van, figyel a gyermekére, hogy időben tudjon cselekedni.

Ez a megállapítás nem érvényes viszont a bulímiára, anorexiára. Ekkor nincs mire várni, hiszen gyakran nem időben fedezik fel a szülők a problémát. Szakember keresése létfontosságú.

A serdülőkor három tipikus válsága

Tekintélyelv elleni túlzott lázadás – Autoritás krízis Minden olyan személy, dolog ellen, mely számára a tekintélyt, a szabályokat próbálja érvényesíteni.

Pszichoszexuális fejlődés zavara Ha a serdülőt zavarja a nemi érése, és valamilyen módon elnyomja azt, ekkor zavar keletkezik a felnőtt nemi magatartásának a kialakulása során A pszichoszexuális fejlődés alapja a saját biológiai nemünkkel való azonosságunk felismerése és elfogadása. Nagy jelentőséggel bírnak a családon belüli érzelmi viszonyok, a szülők szexuális kultúrája és beállítottsága. A szülőknél előforduló szexuális zavarok, mint megoldási stratégiák példaértékűek a gyermekek számára.

Identitás-énazonosság válsága „Harcban a világgal és önmagunkkal.” A gyermek énképe konfliktusba kerül a valósággal. Ez kudarcokat okozhat akár az élet minden területén. Ekkor hallja azt a szülő, hogy: „Semmi értelme az életnek!” „Minden ember hülye!” „Nem találom meg az igazit!”

Miért fontos a kamasznak az önismeret?

A serdülő gyors testi és érzelmi változásokon megy keresztül, melyeket nem követ a szerepek, az önismeret, az új énkép kialakítása. Ez rengeteg feszültséget gyors hangulatváltozást rejt magában. Kifejezett igénye támad arra, hogy megtudja, hogy ki is ő.

A serdülők egészségével, életmódjával, jóllétével kapcsolatos kutatások eredményei alapján a legnagyobb mértékben az önértékelés befolyásolja közvetlenül a serdülők jóllétének (testi és pszichés tünetek hiánya) alakulását.

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt, hogy serdülő gyermeke helye sönismeretre tegyen szert!

Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdésire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése