Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 5., hétfő

HOMOSZEXUALITÁS JELEI GYERMEKKORBAN

Homoszexualitás jelei gyerekkorban


Már gyerekkorban megmutatkozhat a homoszexualitás? - A szakértő elárulja

Perdöntő bizonyíték nincs, ám egyes jelek árulkodóak lehetnek.


A homoszexualitásra vonatkozó jelek már igen korán megmutatkozhatnak, de ne könyveld el másnak attól, ha a lurkód szívesen bújik női ruhákba. Kis korban a különböző szerepek kipróbálása csak játék, nem érdemes komolyan venned.

Ám a reakciód egy-egy ilyen helyzetben örökre befolyásolhatja a csemetéd lelkivilágát - ha túlságosan indulatosan vagy tiltóan lépsz fel, azzal az önbizalmát áshatod alá. Tudd meg, milyen jelekre érdemes igazán figyelned - egy szakértő segít értelmezni a jeleket!

Miért vonzódik valaki a saját neméhez?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása nem is annyira könnyű, rengeteg tényezőt kell egyszerre figyelembe venni.
A tudósok azt feltételezik, hogy a genetika lehet a ludas a dologban, már az anyaméhben kialakul a nemi érdeklődés. Nem bizonyított tény, hogy a környezeti hatás legalább ekkora részben befolyásolná a homoszexualitás kialakulását.
Abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy a kisgyermekeknek már nagyon korán kapcsolati zavarai lehettek az azonos nemű szülővel, amikor még csak alakulóban volt a nemi szerepek elsajátításának folyamata.
Ennek az lehet a magyarázata, hogy nem tudtak azonosulni a szülő által képviselt minőséggel, így a férfiassággal vagy a nőiességgel sem.
Azért azt se felejtsd el, hogy nemcsak a genetika és a nemi minta állhat a háttérben, nagyon fontos a kultúra szerepe is. Hiszen a társadalom lépten-nyomon hangsúlyozza a nemek közötti különbséget: a legkisebbektől is elvárják, hogy a nemüknek megfelelő normák szerint viselkedjenek. Például egy rövid hajú lányt fiúsnak titulálhatnak, míg az érzékenyebb, pityergősebb srácot túl lányosnak. Tehát a társadalmi nyomás legalább annyira a saját neméhez sodorhatja a gyermekedet, mint a genetika.

Mik az árulkodó jelek?

A gyermekek három-öt éves koruk körül szeretik kipróbálni, milyen a másik nemhez tartozni. Ha kicsit furcsábban viselkedik ekkor a lurkód, az még nem jelenti azt, hogy biztosan homoszexuális lesz - de egyes esetekben már ekkor észrevehető a nemi érdeklődés. 
A pszichológus is ezen a nézeten van. Megkeresésünkre kifejtette, hogy a nemi identitás korán meglátszik, véleménye szerint ez nem lehet a nevelés kérdése. Vannak olyan fiúk, akik szeretnek babázni, női ruhába öltözni, sminkelni, szeretik az ékszereket, figyelnek az apróságokra, jobban kijönnek a lányokkal, azonos nemű barátaik szinte nincsenek is az óvodában. Míg a lányoknál ez a focizásban, verekedésben, matchbox- és játékkatona-gyűjtésben mutatkozhat meg. Ők nagy valószínűséggel homoszexuálisak lesznek felnőtt korban - fejti ki szakértőnk.
Ha a csemetéd többször hangoztatja, hogy szívesebben született volna lánynak, és nem szeret fiú lenni, azon már érdemes komolyan elgondolkodnod. Ha csak néha szívesen belebújik a ruháidba és kipróbálja a rúzsodat, az még nem perdöntő bizonyíték, általában az újdonság varázsa hamar elmúlik és néhány év alatt leszoknak erről a gyermekek.
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsilelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.

Hogy neveld?

A válasz: ugyanúgy, mintha nem vonzódna a saját neméhez. Egyrészt sokáig nem tudhatod biztosan, hogyan is gondolkodik a nemiségéről felnőtt korában, másrészt pedig ne erőltesd rá, hogy már ilyen kicsi korban a másságának tényével éljen együtt.
A szakértő tanácsa: ha határozottan eltiltod őt ezektől a – társadalmi normák szerint - nem megfelelő viselkedésektől, azzal még nem oldod meg a problémát. Hiszen ettől a nemi érdeklődése nem változik meg, maximum titkolja előled az érzéseit, mert azt gondolja, te nem érted meg őt. Ráadásul a szabályoknak és a másságának hangoztatásával szégyennek érezheti a vágyait, így pedig esélye sincs a kiegyensúlyozott életre. Nagyon fontos tény – folytatja a szakértőnk -, hogy egyértelműen csak a serdülőkorában dől el a kérdés, ugyanis ekkor elemi erővel tör elő a nemi identitása. Ilyenkor már biztosan tudható, ki izgatja fel szexuálisan.
Melyikben hiszel?

Szülőként egyetlen dolgot tehetsz: már kicsi korától éreztesd a csemetéddel, bárhogyan is gondolkodik, te maximálisan támogatod és elfogadod őt. Mindig gondold át, hogyan reagálsz az útkeresésére, mert egy-egy meggondolatlan mondattal örökre elvesztheted a barátságát és alááshatod az önbizalmát.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése