Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

A JÓ ALVÁS FELTÉTELEIRŐL GYERMEKNÉL

A JÓ ALVÁS FELTÉTELEI GYERMEKNÉL

( 6. hónap- 3 év)

Mindenkinek más az alvásmintája és ez érvényes egy 6 hónapos babára is. Bizonyos körülmények, pl. egy betegség, vagy egy idegen ágy a nagymamánál, hatással lehetnek alvására; egyébként az alvásminták ebben a korban kezdenek rögzülni.

Egy 6 hónapos baba általában 11 órát alszik éjszaka és ezenkívül délelőtt és délután is 1-2 órát. A legtöbb egészséges 6 hónapos baba végigalussza az éjszakát, s már nem igényli az éjszakai etetést vagy a kora reggeli összebújást, hacsak mi magunk nem ragaszkodunk a babával eltöltött időhöz, vagy ha ez a tejképződéshez fontos.

Ebben a korban azonban a baba már jelzi, hogy saját véleménye is van. Éppen ezért ekkor van az utolsó lehetőség arra, hogy mi magunk, a baba ?beleszólása? nélkül döntsük el, hogy hol is aludjon.

Ha kialakítunk lefekvési rituálékat, akkor a baba könnyebben fog elaludni és aludni.

Tanács: Az esti elalvást segítő szokások:

A babát ébren tegyük le kiságyába. Így fogja megszokni, hogy a saját ágyában aludjon el. Ha mindig etetéssel vagy ringatással altatjuk el, akkor ugyanezt az ellátást fogja elvárni az éjszaka közepén is.

Kora este, kb. 5-6 óra után már ne engedjük meg a babának, hogy aludjon. Hiszen fáradtnak kell lennie ahhoz, hogy átaludja az éjszakát.

Legyen a babának egy puha játéka, amelyet elalváskor mindig odaadunk neki. Ügyeljünk arra, hogy a kiságy ne legyen telepakolva játékokkal, de kedvenc takarója vagy egy plüssállatka segíteni fog az elalvásnál.

8-9 hónapos korban igen gyakoriak az alvási problémák. Az éjszakát eddig átalvó baba az éjszaka kellős közepén felébred és felébreszti a család többi tagját is. A szülők számára ez igen megterhelő lehet, és úgy érzik, hogy a babával való együttélés inkább nehezedik.

9 hónapos korban a babák 11-12 órát alszanak éjszaka. Kisbabánk ezután is minden éjszaka fel fog ébredni egy-két óránként. A különbség az, hogy a baba már emlékszik ránk, és ezért felébredéskor hiányolni fog minket. Ekkora alakulnak ki az érzelmi kötődések és a baba már azt is megtanulta, hogy ha sír, Apa és Anya be fognak jönni és kezdődhet a játék! Miért ne lehetne éjszaka is mindenki velem? Ha a baba ahhoz van szokva, hogy ringatva vagy esetleg kézben tartva altatjuk el, akkor éjszaka is ugyanezt fogja igényelni. El kell döntenünk, hogy hajlandók vagyunk-e erre, vagy inkább azt szeretnénk, hogy tanuljon meg egyedül elaludni.

Ebben a korban a babák többnyire kétszer alszanak napközben. A délelőtti és a délutáni alvás ideje általában 1-2 óra. Mivel mi vagyunk a baba szülei, mi érezzük a legjobban, hogy kisbabánk mennyi alvást igényel. Az egyéni alvásigénytől függetlenül elmondható, hogy ha a baba túl sokat alszik napközben, akkor éjszaka kevesebbet fog aludni.

Tanács: A beteg gyerekek általában többet alszanak. A napközbeni alvások ideje azonban legfeljebb egy órával szokott meghosszabbodni. Ha a baba betegsége következtében ennél többet alszik, azonnal értesíteni kell orvosunkat.

1 éves korban elkezdődnek a lefekvés körüli problémák. A gyermek annyira élvezi új képességeit, hogy emiatt egyre nehezebbé válik a lefektetés. A gyermek huncutkodik, megpróbál minket kiküldeni, vagy rávenni arra, hogy vegyük fel ? és közben annyira imádnivaló, hogy alig tudunk ellenállni. Próbálgatja, hogy meddig mehet el, hol vannak a határok. Próbáljuk mégis megtartani a lefekvési szokásokat ? ez sokat fog segíteni nekünk is, és a babának is az elkövetkező hónapokban.

1 éves korban a gyermekek 10-11 órát alszanak éjszakánként, napközben pedig kétszer 1-2 órát. Az egyes babák alvásigénye ettől természetesen eltérhet.

Tanács: Megfigyelhetjük, hogy a baba délután rövidebb ideig alszik, és mielőtt hívna minket, játszik egy kicsit a kiságyában. Tegyünk néhány kisebb játékot a kiságyba, hogy elősegítsük e tevékenységet. Nagyobb játékokat azonban ne adjunk neki, mert gyorsan rá fog jönni, hogy azokat egymásra lehet pakolni és akkor ki fog tudni mászni a kiságyból!

Az élet olyan izgalmas és mozgalmas egy másfél éves baba számára, hogy sosem akar lefeküdni. Segítenünk kell, hogy meg tudjon nyugodni éjszakára, hiszen nagyon fontos számára a pihenés.

18 hónapos korban a babák napi alvásigénye kb. 12-13 óra. A szülők véleménye (reményei) szerint ez több is lehetne!

Minden gyermeknek más az alvásigénye, ezért nekünk, szülőknek kell kitapasztalnunk gyermekünk alvásszükségletét.

Néhány segítő tanács:

Lehet, hogy gyermekünk hamarosan már csak egyszer fog napközben aludni, de szüksége lesz kettő, egy hosszabb és egy rövidebb, pihenő időszakra.

A bölcsödébe járó gyerekek egy részét kétszer is lefektetik napközben, még ha erre nincs is szükségük, míg vannak, akik csak egyszer alszanak napközben. Kérdezzük meg a gondozótól, hogy mennyit és hogyan alszik gyermekünk. Ha gyermekünk sokat alszik napközben, de mi nem szeretnénk őt esténként túl későn lefektetni, illetve reggel túl korán ébreszteni, akkor beszéljük meg a gyermekgondozóval, hogyan lehetne az alvásmennyiséget csökkenteni, és kérjük meg az alvásmennyiség megváltoztatására.

Ha van idősebb gyermekünk, lehet, hogy ő korábban megy este aludni, mint a kistestvére. Ez általában akkor van így, ha az idősebbik gyermek már nem igényli a délutáni alvást. Amikor a nagyobbik gyermek már alszik, használjuk ki az időt és fordítsuk minden figyelmünket a kisebbik gyermekre. Tanács: Éjszaka ne adjunk a babának cumisüveget. Ez nem jó a fogaknak és ha hozzászokik ehhez, akkor mindig csak ezzel fog tudni elaludni, még az éjszakai felébredések után is. Ha mégis adunk a babának éjszaka cumisüveget, akkor gyakran fogja az éjszakát nedves pelenkában tölteni.

A kétéves gyermek még mindig meg-megpróbál kibújni a szabályok alól, és a lefekvés körüli gondok is szinte mindennaposak. Gyermekünk nem akar elválni tőlünk, és a napot sem szeretné még befejezni. Mit tegyünk ilyenkor? Alakítsunk ki lefekvési rituálékat, ezekkel fogjuk elérni a jó alvási szokások kialakulását.

. Általában egy 2 éves gyermek napi 12-13 óra alvást igényel: 11-12 órát éjszaka, és 1-2 órát délután.

A már járni tudó gyermekek nagyon leleményesen tudják húzni az időt lefekvés előtt. Ezért minden nap következetesen tartsuk be a lefekvési szabályokat, így fognak kialakulni jó alvási szokások, és nekünk is így lesz a legkönnyebb. Néhány tanács:

Vacsora után már ne történjenek izgalmas dolgok. Nyugodt körülmények között a gyermek is könnyebben ráhangolódik a lefekvésre. Vigyázzunk, hogy ilyenkor már ne pörögjön fel, inkább olvassunk, énekeljünk neki. A legtöbb gyerek nagyon szeret apukájával birkózni, hancúrozni, de az elalvás előtti egy órában ezt már ne engedjük meg.

Az esti elalvás szertartása legyen rövid: fél óra alatt kényelmesen el lehet intézni a fürdést, fogmosást, bilizést. Ha túl hosszúra nyúlik ez a ceremónia, akkor a gyermek újból felélénkül, mi pedig elkeseredünk.

Biztos többször elő fog fordulni, hogy gyermekünk tiltakozni fog a lefekvés ellen. Fontos, hogy maradjunk határozottak és következetesen tartsuk be kialakított szokásainkat.

A kisgyermekeknek ebben a korban még nincs szükségük saját szobára. Sőt általában nyugodtabban alszanak, ha nincsenek egyedül. Ha van másik, 3-5 év közötti gyermekünk, nyugodtan altassuk őket egy szobában. Az idősebb gyermekek ugyanis kisebb zajok, mocorgások ellenére is átaludják az éjszakákat.

Tanács: Tegyünk egy könyvet vagy egy játékot a gyermek ágyába, amivel felébredés után el tud játszani egy kicsit. A gyermek még nem érti, mit jelent az, hogy korán van, de azt már elmondhatjuk neki, hogy amíg kint sötét van, vagy amíg nem jövünk be hozzá, addig maradjon a szobájában.

A 3 éves gyerekek kb. 12 órát alszanak egy nap: 10-11 órát éjszaka és 1-2 órát nappal. A napközbeni alvások tekintetében 3 éves korban már jóval nagyobb különbségek tapasztalhatók, mint 2 éves korban. Vannak olyan gyerekek, akik már nem minden nap igénylik a napközbeni alvást. Gyermekünk alvásigényét befolyásolhatják a napi események, a betegségek, a napirendben történt változások, vagy bármilyen fejlődéstani változás. Fogadjuk el azt, hogy gyermekünk természetes körülmények között annyit alszik egy nap, amennyire szüksége van.

3 éves gyermekünk igen mozgalmas életet él, egyre többet beszél és képzelőereje is folyamatosan fejlődik. Ekkor kezd el élénken álmodni, gyakran vannak rossz álmai is.

A 3-7 éves korú gyerekeknél igen gyakoriak a rossz álmok, ez egy teljesen normális, fejlődéstani szakasz. Nem lehet és nem is szabad tenni semmit ellene, ezek a vad álmok segítik feldolgozni a gyermeket ért ingereket, az átélt élményeket. Az esti elalvási szertartás legyen nyugodt és rövid, így gyermekünk minden este nyugodtan, félelmek nélkül fog eladuni.

Tanács: Ha gyermekünk nem tud sötétben aludni, tegyünk fényerő szabályozót a kapcsolóra és hagyjuk, hogy ő állítsa be magának. Dicsérjük meg, ha alacsony fokozatra állítja a kapcsolót, és néhány hét alatt hozzá fog szokni a félhomályhoz. Másik lehetőség: egy asztali lámpa izzóját cseréljük egyre kisebb teljesítményűre (akár több héten keresztül is).

Forrás: http://www.pampers.hu/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése