Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

SZOMJAS KICSINYEK

Szomjas kicsinyek

A szervezet folyadéktartalma csecsemőkorban a legnagyobb, 70 - 72%, kisgyermekekben már kevesebb, és a kor előrehaladtával tovább csökken. Felnőttekében 60% körüli, idősebb korban pedig 50%.

Szomjas kicsinyek

A csecsemők, de a beszélni még nem tudó kicsik is csak sírással, nyugtalansággal tudják jelezni, hogy szomjasak. Tekintettel arra, hogy ennek a korosztálynak a folyadékszükséglete a legnagyobb, erre mindig nagyon oda kell figyelni, mert viszonylag könnyebben kiszáradhatnak.

A nyári melegben nyugtalan, síró csecsemőnél mindig gondoljunk arra, hogy szomjas lehet.

A fiatal kisbabák betegség nélkül is belázasodhatnak akkor, ha nem kapnak elég folyadékot, főleg, ha a környezet hőmérséklete magasabb, mert az a még éretlen hőfokszabályozású csecsemők felmelegedését okozza.

A folyadékszükséglet a fiatal csecsemőknél átlagosan 150 ml/kg, 1 éves kor körül 100 ml/kg, 10 éves gyermekeknek 50 ml/kg. A felnőtteké 35 ml/kg körül van naponta.

Egyensúlyban

A vízterek a szervezetben egyrészt a sejteken belül (ez a nagyobb százalék), másrészt sejteken kívül találhatók – ez utóbbiak például a vérplazma, nyirok, emésztőnedvek.

A víznek igen fontos élettani szerpe van aszervezet egyensúlyi rendszerének fenntartásában, így a megfelelő vérkeringés, vérösszetétel (vérsűrűség), vérnyomás szabályozásában. Részt vesz a salakanyagok oldásában, és szállításában, a bélrendszerben a széklet keletkezése során, és a kiválasztórendszerben, aminek végül a vizeletkiválasztás lesz a végeredménye. A sav – bázis háztartás stabilizálásban is fontos.

Az állandó testhőmérséklet biztosításában is lényeges a test megfelelő víztartalma. A víz felvételének és leadásának egyensúlyban kell lennie.

A szervezet a vizet a bőrön keresztül párolgással és izzadással adja le. Jelentős a vízvesztés a légzéssel és a széklettel is.

Befolyásolhatja a felsoroltakat a környezet hőmérséklete, páratartalma, a fizikai aktivitás, még a sírás is. Betegségek, hányás, hasmenés szintén nagy folyadékveszteséget okozhatnak.

Akár a felvétel akadályozott, akár a leadás fokozódik, felborullhat a szervezet folyadékháztartásának egyensúlya. Amennyiben a vízellátottság nem megfelelő, azt a szomjúság jelzi.

Elég az anyatej

A folyadékszükséglet biztosítása a különböző életkorokban különböző módon történik.

A szopós csecsemőknek még a nyári melegben is elegendő lehet az anyatej, amely szomjúság esetén is adható. Ha ez valamilyen oknál fogva átmenetileg nem elég, adhatunk kiegészítő folyadékként forralt, majd lehűtött vizet. A boltokban kapható babáknak való ásványvíz is.

Ha már mást is eszik a baba, adhatunk gyümölcslevet, gyümölcsöt is. A gyümölcsök előnye, hogy a folyadéktartalmuk mellett fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak. Lehetőleg se a gyümölcs kirpéselt levét, se a gyümölcsöt ne cukrozzuk meg! Boltokban, a főzelékekhez hasonlóan kaphatók direkt csecsemőknek készített bébiitalok is. Ha gyümölcsöt adunk, az lehetőleg nyári idénygyümölcs legyen. Másfél éves kor alatt kerüljük az epret, málnát.

De a jóból is megárthat a sok : túl sok gyümölcs, illetve gyümölcslé hasi panaszokat, esetleg hasmenést okozhat. Általában ez kivédhető, ha a napi folyadékbevitelből a gyümölcslé kb. 1,5 – 2 dl –t tesz ki.

A gyümölcsöket mindig alaposan, folyó vízzel mossuk meg a fogyasztás előtt. A gyümölcsön kívül adható paradicsom leve, vagy sárgarépalé is.

A gyümölcsök folyadéktartalma jelentős : a narancs víztartalma 87%, a görögdinnyéé 92%.

Honnan tudjuk?

Megfelelő mennyiségű folyadék itatása esetén a csecsemő pelenkája mindig nedves, tehát megszokott mennyiségű vizeletet ürít. A fejtetőn tapintható a kutacs, mely a környező csontokhoz képest puhább. A fej simogatásával állapotáról könnyedén meggyőződhetünk. Normál esetben a kutacs környezetével egy szintben van. Amennyiben akár nem megfelelő folyadékbevitel, akár túlzott leadás (például hasmenés) estén besüpped, arra fel kell figyelni. Ebben az esetben a babának folyadékhiánya van, ilyenkor itatni kell.

De arra is ügyeljünk, hogy a bevitt mennyiség ne haladja meg túlzottan a szükségletet, mert az bukáshoz, esetleg hányáshoz is vezethet. A túl sok folyadékkal telítődik a kicsik gyomra, így más ennivalót már nem fogadnak majd el.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése