Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

KíNOS INTIM TITOK

Már serdülőkorban kínos, intim titok. Mit kezdesz vele?

Rengeteg nő szégyenkezik, ha a hüvelygomba tüneteit észleli magán. Mikor kezelheted magadnak otthon, és mikor fordulj orvoshoz?

Szinte nincs olyan nő, akinek ne lett volna legalább egyszer hüvelygombája az élete során. A nők 5 százalékánál pedig visszatérő problémáról beszélhetünk. Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen gyakori betegség esetén mindenki azonnal orvoshoz fordul, hogy minél hamarabb megszabaduljon a gomba kellemetlen tüneteitől. Az eddigi tapasztalatok viszont nem ezt a feltételezést támasztják alá.

Tényleg ennyire kínos?

Annak ellenére, hogy a hüvelygomba a szexuálisan aktív nők 75 százalékát bizonyítottan érinti, a legtöbben otthon próbálják kikezelni. A gombás fertőzéssel járó tüneteket ugyanis kellemetlenek és senki sem beszél róluk szívesen. Hozzájárulhat a szégyenérzethez az is, hogy a hüvelyben kialakuló betegségeket sokan hajlamosak a szexuális partnerek magas számával, illetve folyamatos váltogatásával összekötni.

– Életem első gombás fertőzését húszas éveim elején sikerült összeszednem. Amikor elmondtam akkori vőlegényemnek, az első kérdése az volt, hogy megcsaltam-e. A vita és a bizonygatás a kölcsönös bizalmunk megrendüléséhez vezetett. Mint később kiderült, a fertőzést valószínűleg az uszodában kaptam meg – meséli Éva, aki egy ma három gyerekes, 56 éves anya.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei egyértelműen felismerhetőek és elkülöníthetőek az egyéb hüvelyi fertőzésektől:

  • sűrű, fehér, túrószerű hüvelyváladék,
  • közepes vagy erős viszketés,
  • vérbő, érzékeny nyálkahártya,
  • hüvelyi diszkomfortérzés.

Hogyan kaphatod el?

A felnőttekre jellemző hüvelyflóra savas kémhatású, mely a serdülőkori hormonális változások során alakul ki. A kémhatást a hüvelyben található tejsavbaktériumok okozzák, ezzel biztosítva a kórokozók baktériumoktól, gombáktól való védelmet. Ha a hüvelyflóra kémhatása valami miatt felborul, védtelenné válik többek között a Candida gombával szemben.

Mitől változik a hüvelyflóra?

A hüvelyben jellemző kémhatások gyakorlatilag folyamatosan változnak, hiszen más serdülőkorban, fogamzóképes korban, vagy éppen a menopauza ideje alatt.

- Már az életkor is elegendő lehet ahhoz, hogy szervezeted ne tudjon a gombás fertőzésekkel szemben védekezni.

- Ezen kívül azonban vannak egyéb külső behatások is, mint a fogamzásgátló tabletták, egyes antibiotikumok, a terhesség, a cukorbetegség, vagy egyes anyagcsere-betegségek. Sőt, még olyan banálisnak tűnő dolgok is felboríthatják a savas kémhatást, mint a nem jól szellőző, műszálas fehérnemű, vagy a túlzásba vitt intim tisztálkodás.

Otthon vagy orvosnál

Mivel a betegséget sokan kínosnak érzik, és még orvosuk előtt sem tárják fel a gombával járó, kellemetlen tüneteket, könnyedén marad el az orvosi kezelés és kerül előtérbe az otthoni gyógymódok kézikönyve. Valóban, vannak olyan esetek, amikor elegendő az otthoni kikezelés, de sokaknak igenis szakszerű ellátásra van szüksége.

Kezeld otthon, ha

  • már volt gombás fertőzésed, voltál vele orvosnál, és teljesen biztos vagy tüneteit eredetében. Ilyenkor elegendő lehet, ha ugyanazt a krémet, tablettát váltod ki, amit korábban nőgyógyászod javasolt. Ehhez azonban az kell, hogy pontosan ugyanazok legyenek a tüneteid, mint előző alkalommal. ha nem volt azóta új szexuális partnered és nem merül fel semmilyen szexuális úton terjedő betegség gyanúja, hiszen a gombás fertőzés néhány tünete (folyás, viszketés) igen hasonló jellegű.

Menj orvoshoz, ha

  • még sosem volt gombás fertőzésed, hiszen mindenképpen ki kell zárni az egyéb betegségeket, mint például a húgyúti fertőzések, vagy a nemi úton terjedő betegségek.
  • ha terhes vagy, hiszen a terhesség idején minden gyógyszer biztonságos szedéséhez orvosi javallat szükséges.
  • ha az elmúlt egy évben ez már a harmadik alkalom, hogy észleled a tüneteket. Ilyenkor visszatér candidáról beszélünk, melyet mindenképpen orvosi szaksegítséggel kell kikezelni.

Felvilágosítás

Minden szülőnek és nagyszülőnek kötelessége lenne a gyermeke, tinédzserek felvilágosítása, hiszen sok fiatal nem tudja a tüneteket mire vélni, így kezelésük teljes mértékben elmarad.

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése