Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

MIT SPORTOLHAT A GYERMEK HA LÚDTALPAS

Mit sportolhat a gyerek, ha lúdtalpas?

A sakk kivételével szinte minden sport előnyös hatással van a lúdtalpra.

Az egészen súlyos bokasüllyedést leszámítva, (ahol a fájdalom is jelzi, hogy nem okés a dolog) minden sport, ami erősíti a lábizmokat, gyógyítja a lúdtalpat is! Nem kell tehát azon aggódni, hogy "nem bírja a gyerek", "felmentés kéne neki tornaóráról". A jó sportcipő viszont kiemelt fontosságú náluk.

A sportok között láberősítő hatás szerint azért vannak fokozatok:

1. Tatamin végzett küzdősportok - a legjobbak

  • Judó
  • Más, mezítláb, de szivacson végzett küzdősportok. Pl. karate.

Judó: azért lehet talán még jobb, mint a karate, mert itt összekapaszkodnak a gyerekek, a küzdés közben állandó (láb)tolásokat végeznek, ami igen intenzíven erősíti a láb és a lábszár izmait.

Tatami: azért külön jó, mert puha, bizonytalan, így a lábat még ez is állandó munkára készteti. A parkettán zajló mezítlábas edzés sem rossz, csak a tatamis azért jobb.

2. Bármi, ami erősíti a láb és lábszár izmait. Atlétika, futás, foci, kézilabda, kosárlabda.


3. Iskolai gyógytorna (ingyenes)

Minden iskolában működik ingyenes gyógytorna! Talán sok szülő nem is tud róla. Ez egy államilag támogatott szolgáltatás, melynek keretében heti 1-2 alkalommal egy gyógytornász

  • tornatermi foglalkozást tart különböző mozgásszervi problémákban szenvedő gyermekeknek.
  • úszásoktatást, gyógyúszást tart uszodában

Több iskolának van általában egy gyógytornásza, valamelyik iskolába kell vinni a gyereket. Az általában 45 perces órán vegyes feladatokat végeznek, általában a testtartás, gerincferdülés ill. lúdtalp elleni gyakorlatokkal. A gyógytornászokat úgy tudom darabra fizeti az állam, tehát érdekeltek a gyerekek toborzásában.

MEGFONTOLANDÓK A KÖVETKEZŐ ÉRVEK-

  • Gyógytornára járni a gyereknek ciki, szégyenletes, megbélyegző dolog. Gondolj bele, ha megkérdik a skacodat: Te mire jársz? Én judózni... Az jó, én meg ...gyógytornára!
  • Sokféle mozgásszervi problémával vannak ott gyerekek, a gyakorlatok töredéke megy láberősítésre, miközben elhordani a gyereket sok időt igényel.
  • Több problémás, nehezen kezelhető gyerek volt, a gyógytornásznőnek komoly és intézetbe illő hatalmi csatákat kellett vívnia a renitensekkel, ezzel ment az idő.

Javaslatok-

  • Gyógyegértorna helyett írasd be a kölköt judózni, karatézni, focizni heti 1-2-szer. Többet ér, és élvezni is fogja.
  • Vezesd be a napi 15 perc lábtornát a gyerekkel otthon. Sokkal többet ér a (majd)mindennapos 15 perc lábtorna, mint a heti egyszeri 45 perc vegyes gyógytorna. Saját tapasztalatból tudom, ezt nagyon nehéz betartani. Nekem naponta 17:40-kor riaszt a mobilom: LÁBTORNA! Aztán 50%-ban 25%-ban lesz is belőle valami. (Jó, ha tudjátok: Jelenleg 100%-ban hanyagoljuk a lábtornát, csak judó van, heti 3.). http://ludtalpgyik.blog.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése