Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 3., szerda

TENYÉRIZZADÁS-LÁBIZZADÁS

Tenyérizzadás,lábizzadásA fokozott láb- és kézizzadás gyakori probléma a bőrgyógyászati gyakorlatban - de egyáltalán nem triviális dolog. EEG vizsgálattal igazolták, hogy azoknak az embereknek, akiknek fokozottan izzad a tenyerük és a lábuk, az agyi elektromos tevékenységük is más, sőt az agyi vérkeringésben is van kisebb eltérés. Mindezek szerencsére nem jelentenek súlyos betegséget a háttérben.
Különösebb okot az esetek nagyobb részében nem lehet találni, de egy orvosi vizsgálatot megér (bőrgyógyásszal meg lehet beszélni, hogy szükség van-e gyermekgyógyászati vizsgálatra). Szerencsére jól kezelhető a lábizzadás és a tenyérizzadás: enyhébb esetben helyileg alkalmazott oldatokkal, középsúlyos esetben pedig iontoforézissel. Súlyos esetben szóba jön a tenyérbe adott injekció, ami kb. fél évig hatásos. Műtétet csak kivételesen végeznek.
. Tenni valamit például akkor lehet, ha lelki tényezők súlyosbítják a tenyér- és lábizzadást. Ez persze nem azt jelenti, hogy segít, ha valaki elhatározza, hogy nem fog izzadni, hanem pszichoterápiában jártas szakemberre lehet szükség.
A tenyérizzadás több problémát is okoz: az illetőnek nem csak a mindennapi életét keseríti meg a probléma, nem csak a munkát teszi nehézzé, hanem a társas érintkezést is, hiszen például minden kézfogásnál mentegetőzésre kényszerül. Az allergia is gyakrabban alakul ki a sokat izzadó pácienseken.
A lábizzadás is meglehetősen kellemetlen, zárt lábbeliket szinte lehetetlen néha viselni. A felázott bőrön könnyebben alakulnak ki fertőzések, sok gondot okoz a lábszag is.

A lábizzadás és tenyérizzadás kezelése

Enyhe esetben a drogériákban kapható oldatok, krémek is segíthetnek. Patikában is kapható lábizzadást gátló oldat, ezt már esetleg érdemes lehet orvossal megbeszélni.
A középsúlyos esetekben az iontoforézis kényelmes és hatékony kezelés. Erre az Erkel utcai rendelésünkön (AnteMed Poliklinika) van lehetőség háromféle formában:
1. Hetente háromszor kezelés a rendelőben
2. Készülék bérlés
3. Készülék vásárlás
A legtöbben a fenti sorrendben veszik igénybe a szolgáltatást: a rendelőben, majd otthon kipróbálják, és ha beválik, akkor megvásárolják a készüléket.
Megjegyzés: az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján az 1. lépés (a rendelőben történő kezelés) nem mindig válik be: hol időpont-egyeztetési problémák lépnek fel, hogy az derül ki, hogy a heti három kezelés nem elegendő. Ezért most már inkább a bérlést javasoljuk első lépésként.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése