Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

6 SÚLYOS TÜNET CSECSEMŐKNÉL

6 súlyos tünet csecsemőknél, melyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagynod

Csecsemők

A csecsemők rendkívül érzékenyek a fertőzésekre és a különböző betegségekre. Íme, 6 súlyos tünet, amelyeket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagynod.

Tudd meg mi a teendőd, amikor gyermekednél ezeket a tünetek jelentkeznek.

Anyává válni csodálatos érzés, de ugyanakkor félelmetes is tud lenni, mikor az újszülött legelőször megbetegszik. Hajlamos lehetsz arra, hogy pánikba ess, ha a gyermeked egy kicsit eltüsszenti magát, vagy kiütéses lesz. Honnan tudhatod, hogy valami komoly dologról van-e szó, ha még kezdő szülő vagy, és milyen helyzetek várhatók a csecsemő legközelebbi vizsgálatáig?

Íme, 6 súlyos tünet, ami csecsemők estében fordulhat elő és amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezekben a esetekben mindenképp ki kell hívni a gyermekorvost vagy a mentőt!

1. Lila ajkak (cianózis)

Ha gyermeked szája, a száj nyálkahártyája vagy a nyelve kék színűvé változik, azt jelenti, hogy a csecsemő nem kap elég oxigént. Ezt az állapotot cianózisnak hívjuk.

Mit kell tenned?
Ha a gyermeked ellilul, hívd rögtön a 112-es segélyhívó számot
!

2. Feszült légzés

Minden csecsemő időnként nyögdécsel. De ha a légzése nehézkes és gyors kezd lenni, és azt veszed észre, hogy jobban használja a mellizmait légzéshez a megszokottnál, ha az orrjáratai túlságosan szétnyílnak, e tünetegyüttesek összeomlott légzésre utalhatnak.

Mit kell tenned?
Hívd fel azonnal a gyermekorvosodat. Ha nem sikerül elérned, számíts egy gyors útra a sürgősségi kórházig, ahol segítséget kapsz.

3. 38°C feletti láz (újszülöttek esetében)

Ha a kisbaba 2 hónaposnál kisebb, és végbélben 38 fokos lázat mértél, hívd a gyermekorvost! Az újszülöttek láza általában nem jellegzetes, mert ez bármit jelezhet: egy egyszerű megfázástól az agyhártyagyuladásig bármit.

Mit kell tenned?
Mindig a végbélben mérd az újszülött lázát, mert ez a legpontosabb egy csecsemőnél. Amennyiben láza lenne, hívd azonnal a gyermekorvost! Egy újszülött akár kórházba is utalható, hogy további vizsgálatokat végezzenek el rajta, valamint, hogy pontosan értékelhessék a megjelent magas láz okait. Esetleg antibiotikumra lehet szüksége. Idősebb gyermekeknél a láz nem jár mindig komoly betegségekkel, mert már megerősödött az immunrendszerük.

4. Súlyosbodó sárgaság (a bőr besárgulása)


Amennyiben a csecsemőd bőre születés után egyre jobban és jobban besárgul, súlyos sárgaságra gyanakodhatsz. Nem minden újszülöttkori sárgaság súlyos. Egyesek közülük normális, és magától el fog múlni, de ha ez mégis súlyosbodni kezd, akkor szükséges az átértékelés. A bilirubint a máj termeli. A gyermek mája olyan, mint egy kemence, idő kell hozzá, míg működni kezd, de mikortól ez megtörténik, onnantól kezdve minden rendben lesz.

Születésüknél, amikor még a kis májuk nem működik megfelelően, a bilirubin felhalmozódik a szervezetbe, ettől sárgul be a bőrük. Amennyiben a bilirubin szintje makacsul nagyon magas marad, hatással lehet az agyra. Görcsöket valamint maradandó agykárosodást okozhat az újszülöttnél.

Mit kell tenned?
.

Ha a sárgaság súlyosbodik, orvoshoz kell fordulni mert az elhúzódó sárgaságnak számos oka lehet a megszokott újszülöttkori sárgaságon kivű.

5. Kiszáradás

Ha a csecsemő pelenkái nem lesznek vizesek, kiszáradásra gondolhatsz. Hatnapos koráig naponta általában egy vizes pelenkával találkozunk, de utána naponta hatot szeretnénk látni.. A kiszáradás más jelei lehetnek a beeső szemek, a kiszáradt szájak és a letargia.

Mit kell tenned?
Minél hamarabb értesítsd a gyermekorvost, és kérj tőle tanácsot! Ajánlani fog egy olyan folyadékot, amely az elektrolitokat pótolja - ezt gyógyszertárakban tudod beszerezni. Ilyen helyzetekben nem jó a gyermekednek síma vizet adnod, mert csökkentheti a nátriumszintet, ami rángógörcsöket okozhat.

6. Ha fényesen zöld színű epét hány

A csecsemők sokat hánynak. Ők hányhatnak a túl sok köhögéstől, a túl erős sírástól, a túl sok evéstől, valamint az állandóan jelenlévő ideges akut emésztési panaszoktól is.

Azonban ha a hányás zöldszínű epe, az valami komolyat jelent. A zöld epe jelezheti a belek elzáródását, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha a hányás a fekete kávézaccához hasonló, az belső vérzést jelenthet.

A fejsérülés után jelentkező hányást ugyancsak érdemes átértékelni
, mivel ez eszméletvesztés jelét jelentheti. A hányás nélküli fejsérülést jó, ha egy szakorvos megvizsgálja.

Mit kell tenned?
Hívd mihamarabb a gyermekorvost, és kövesd a tanácsát!

Mindig jobb biztonságban érezned magad, mint hogy utána sajnáld. Ha mégis kétségeid lennének, bízz az intuíciódban, és tartsd a kapcsolatot az orvossal!http://www.csaladivilag.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése