Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

A PELENKADERMETITISZ MEGELŐZÉSE

A pelenkadermatitis megelõzése

A pelenkát viselõ csecsemõk és kisgyermekek bõrének gondozása fokozott odafigyelést igényel, mert a csecsemõk érzékeny bõre még nem rendelkezik azzal a védõfunkcióval, amellyel a bõrre veszélyes környezeti hatásokat ki tudná védeni.

A sokféle márkájú és fajtájú egyszer használatos pelenkanadrág mellett ma is elõfordul enyhébb-súlyosabb pelenka okozta bõrgyulladás.

Ilyenkor egyenletesen vörös, hámló, esetleg nedvezõ, éles határú terület alakulhat ki a far domború felszínén, eleinte megkímélve a hajlatokat. A hajlatokban kezdõdõ tünetek elsõsorban gombás folyamatra jellemzõek. Súlyosabb esetekben hámfosztott területek is kialakulhatnak. Idült formában csomók, göbök, sõt nehezen hámosodó fekélyek is megjelenhetnek.

A csecsemõ bõre - különösen közvetlenül a születés után és az élet elsõ hónapjaiban - felépítésében és más jellegzetességeiben különbözik az idõsebb gyermekek és a felnõttek bõrétõl. A hámréteg és a szaruréteg vékonyabb; a hámsejtek egymáshoz való kapcsolódása lazább. A faggyúmirigyek nem mûködnek, a verejtékmirigyek kivezetõcsatornája éretlen.

Mindezek miatt a bõrt érõ behatásokra, fertõzésekre, irritáló, gyulladáskeltõ anyagokra érzékenyebben reagál. A fartájon elsõsorban a vizelet szerepel mint irritáló anyag. A nedves bõrön különféle károsító mikroorganizmusok is elszaporodhatnak.

Csaknem minden csecsemõrõl elmondhatjuk, hogy érzékeny bõrû. A fartájon fõleg a kémiai irritáció (vizelet), a meleg, a dörzsölés és a nedvesség káros hatása érvényesül. A hám felszínén lévõ védõgát, a hidrolipid (víz-zsírnemû anyag) réteg károsodik, a védõfunkció csökken. Így az irritáló anyagok, tényezõk hatása még erõteljesebben jelentkezhet. Az úgynevezett irritábilis bõr és az érzékeny bõr közé egyenlõséget tehetünk.

Különösen ingerlékeny bõrrel rendelkeznek az atopiás (ekcémás) és a szeborreás alkatú csecsemõk. Az ilyen hajlamú piciknél gyakrabban fordul elõ pelenkadermatitis, ami ép bõrûeknél sem ritka.

Minden apróság életében legalább egy-két alkalommal elõfordulhat ez a kellemetlen állapot.

A bõrszárazság, mely a túl gyakori szappanos, meleg vizes lemosás - amely szintén bõrkárosító hatású -, továbbá a különféle fertõtlenítõk gyakori, túlzott és nem megfelelõ használata miatt alakul ki, szintén hajlamosít pelenka-bõrgyulladásra. A széklettel enzimtermelõ baktériumok kerülnek a pelenkával borított bõrre.

A széklet és a vizelet keveredésekor a székletbaktériumok a vizeletbõl ammóniát szabadítanak fel, és ezzel a bõr kívánatos savas vegyhatását lúgos irányba tolják el.

Ez a hám leválását, csomóképzõdést és fekélyt is okozhat, melyek nehezen gyógyulnak.

A terület tisztántartására a napi egyszeri fürdetésen kívül (pH 5,5-ös fürdõemulziók, olajfürdõk) ajánlatos az alkoholmentes, természetes anyagokat, aloékivonatokat, balzsamokat tartalmazó törlõkendõk használata.

Gyulladásos tünetek esetén gyógykenõcsök, ápoló-és védõkrémek használata fontos.

A pelenkakiütés megelõzése és kezelése

A legfontosabb elv, hogy a bõr felázását csökkentsük úgy, hogy a fartáj bõre minél rövidebb ideig érintkezzen a széklettel és a vizelettel.

A másik fontos követelmény a széklet és a vizelet keveredésének megakadályozása.

Ennek a két fontos követelménynek a korszerûbb, jó minõségû egyszer használatos pelenkanadrágok eleget tesznek. A pelenkanadrágok belsejében kétfázisú elvezetõréteg és megnövelt mennyiségû gélképzõ anyag van. Ez a megoldás a csecsemõ fartáját különlegesen szárazon tartja.

A pelenkadermatitis kisgyermekkorban is elõfordul, nem csak az újszülött, illetve csecsemõkorban. A nagyobbak számára is van megelõzési lehetõség: a bugyipelenka, amely könnyen felhúzható, majd letéphetõ, és a bõr védõképessége is különösen jó.

A csecsemõk bõrének és fartájának ápolására, épen tartására igen sok lehetõség, ápoló- és védõszer, törlõkendõ, pelenkanadrág áll rendelkezésre. Ismerni kell elõnyeiket és saját gyermekünk bõrének sajátosságait ahhoz, hogy a gyermek bõrének egészségét folyamatosan épen és szépen megõrizhessük.

http://www.egeszsegtukor.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése