Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

AZ IKERTERHESSÉGRŐL


AZ IKERTERHESSÉGRÕL

A legtöbb anya kíváncsi arra, nem ikrei lesznek-e.

Ez az összes születés közül átlag minden kilencvenedik esetben fordul elõ. Csak az USA-ban, minden nap 120 ikerpár születik!! Ha gyakran van erõs hányingered, vagy hasad a vártnál gyorsabban növekszik, fõleg oldalirányban, az ikerterhességre utalhat. A gyanú megerõsödik, ha az orvos két magzati szívhangot hall. Az elsõ bizonyítékot az ultrahangos vizsgálat adhatja, általában a második hónap végén.

A tested ugyanolyan változáson megy keresztül, mint bármelyik kismamáé, de több kényelmetlenségre kell felkészülnöd. -A testsúly például 10-16 kg helyett 16-22 kg-mal növekszik. A második magzat súlya mellé hozzájön a megnövekedett vérmennyiség, a magzatvíz és a második méhlepény súlya Nem kell 2, vagy 3 személyre enned, de változatosan, egészségesen kell étkezned, 50-100%-kal több fehérjét, kalciumot, vasat, folsavat és B12 vitamint kell fogyasztanod!

Akármilyen is volt az eddigi aktivitási szinted, most pihenned kell! Az úszás, séta hasznos, és a Kegel-gyakorlatokat is jó végezni, fõleg mivel a több baba többet nyom.

A dohányzást - természetesen - azonnal hagyd abba, ez elvonja az oxigént a babáktól és tovább növeli az ikreknél amúgy is gyakran elõforduló koraszülés, kis testsúllyal való születés esélyét.

Az ikerterhesség utolsó 3 hónapja nagyon fárasztó, hagyd abba a munkát a 29. hétnél. Mivel az ikerterhességek általában 37 hétig tartanak, hamarabb kezdj el felkészülni a szülésre!

KOMPLIKÁCIÓK IKERTERHESSÉGNÉL

A legtöbb terhesség alatti probléma hamarabb és fokozott erõsséggel jelentkezik. Erõsebb lehet a hányingerérzeted. A gyomorégés, székrekedés, és a gyakori vizelési inger is intenzívebb, mivel az egyre növekvõ méh nyomja a belsõ szerveket. A hátfájás gyakori a megnövekedett teher miatt, amit cipelsz. Az alvási problémák, visszerek is nagyobb valószínûséggel jelentkeznek.

Más, komolyabb problémák is felmerülhetnek.

Ikreseknél sûrûbben fordul elõ vetélés, vagy vérzés. Néhány esetben elõfordul, hogy az egyik magzat elhal a korai hetekben, míg ikertestvére életben marad. Ikerterhességnél gyakoribb a magas vérnyomás, vagy a preeklampszia, ami azt jelentheti, hogy hamarabb kell világra hozni a babákat.

Az ikerterhesség legnagyobb veszélye a koraszülés. 10-bõl 4 ikerterhességnél a 37. hét elõtt megindul a szülés (talán a méh "túlnyúlása" miatt).

Preeklampszia:

A leggyakoribb súlyos szövõdmény a terhesség utolsó harmadában.

Tünetei: a vérnyomás emelkedése és fehérjevizelés.

Figyelmeztetõ jelei:

-a vízvisszatartás miatt ödémás, dagadt a láb, boka, kéz, arc.

-emelkedik a vérnyomás.

- fehérje jelenik meg a vizeletben.

- túlzott súlygyarapodás.

Az ikrek - kétszeres öröm, mondják a mamák, de a terhességet azért megnehezítik egy kicsit.

TÜNETEK_

-Ha gyakran van erõs hányingered,

- vagy hasad a vártnál gyorsabban növekszik, fõleg oldalirányban, az ikerterhességre utalhat.

-A gyanú megerõsödik, ha az orvos két magzati szívhangot hall.

-Az elsõ bizonyítékot az ultrahangos vizsgálat adhatja, általában a második hónap végén.

TANÁCSOK

. A testsúly például 10-16 kg helyett 16-22 kg-mal növekszik. A második magzat súlya mellé hozzájön a megnövekedett vérmennyiség, a magzatvíz és a második méhlepény súlya.

Pihenj, amennyit csak tudsz!

Miután megszületnek a babák, az idõ nagyrészét az õ gondozásukkal fogod tölteni.

Készülj fel az ikrek szoptatására, mielõtt még megszületnének! Olvass el mindent, beszélj a védõnõvel! Valószínûleg sokan mondják majd, hogy nem lesz elég tejed, éhezni fognak a babáid, stb., de ez persze nem igaz! Nagyon ritka, hogy egy mama ne tudna megfelelõ mennyiségû tejet adni az ikreinek.

Szerezz be egy nagy szoptatós párnát, amin elfér mindkét baba.

Helyesen kell táplálkoznod, hogy mindkét baba jó születési súllyal érkezzen.

Figyelj, hogy minden falat, amit eszel, tele legyen jó minõségû tápanyaggal.

A babák nyomhatják a gyomrodat, ezért inkább többször kevesebbet egyél, mint kevésszer sokat.

Fontos, hogy sok fehérjét és kálciumot egyél és kevés zsírt fogyassz. Csökkentett zsírtartalmú tejet, sajtot, és nagyon sovány húst vásárolj!

A chipsekrõl, fagylaltról mondj le!

Még a tökéletes étrend mellett is szükséged lehet kiegészítõ vitaminokra, ásványi anyagokra. Kérd meg orvosodat, segítsen választani!

Többes terhesség esetén hamarabb abba kell hagyni a munkát, fel kell adni az utazgatást és gyakrabban kell eljárni a doktorhoz.

Beszélj más ikres mamákkal! Azt mondják, életmentõ lehet, ha hasonló sorsú mamákkal tudsz beszélgetni.

Ha már van gyermeked, készítsd fel õt idejében az újak érkezésére! Különbözõ színû ruhát vásárolj a babáknak, ez segít majd a gyors megkülönböztetésben.

Vigyázz a névválasztásnál! Kerüld az egybecsengõ neveket, amik elõször aranyosnak tûnhetnek, de késõbb zavaróak lehetnek.

Tanácsok a már meglévõ ikrekhez

Pihenj, amilyen sokat csak tudsz. Fogadj el minden segítséget, amit ismerõseid felajánlanak. Pihenj, amíg a babák alszanak.

Külön kezeld a babákat, kerüld az "ikrek" kifejezést, hívd õket a saját nevükön. A rokonok azt fogják használni, amit te.

Legyenek olyan fényképek, amin külön-külön szerepelnek, hátha egyszer szeretne valamelyik egy képet "magáról". Írd rá a képek hátára, hogy melyik gyerek van rajta, hogy késõbb se keverd össze õket.

Foglalkozz külön-külön a gyerekekkel. Ismerd fel tehetségeiket és fejleszd azokat.

Ikreknél gyakran elõfordul, hogy olyan nyelven beszélgetnek egymással, amit csak õk értenek. Emiatt nem kell aggódni, majd kinövik. Olvass fel nekik, beszélj hozzájuk tisztán, és õket is bíztasd a tiszta kiejtésre.

TÁPLÁLKOZÁS

Ikerterhességnél 500-1000 kalóriával többet kell fogyasztani naponta. Összesen kb. 90-120 g fehérjére van szükséged, több vitaminra és ásványi anyagra, fõleg vasra. A hús és tojás mellett a legtöbb fehérjéhez tejbõl és tejtermékekbõl juthatsz.

A tej kalciumtartalma miatt is fontos a baba számára.

A következõ ételekbõl juthatsz hozzá a legtöbb, legjobb minõségû fehérjékhez:

- hús, szárnyas, vagy hal

- tojás

- tej, joghurt

- szója, tofu

- mogyoróvaj

A TERHESSÉG IDÕTARTAMA

A normál, egyes terhesség általában 282 napig tart.

Ikerterhességnél ez 258 nap.

Az ikrek fele koraszületéssel jön a világra.

Egy felmérés szerint a többes terhességek 78%-át csak a második harmadban ismerik fel.

Az ikrek világra jötte között általában nem sok idõ telik el (kevesebb, mint egy óra).

Az orvos általában 5-10 percet vár, mielõtt megkezdi a következõ baba világra segítését.

Mivel az ikrek kisebb testsúllyal születnek, a szülés nem olyan megviselõ.

Az egyes babák születési súlya 3,4 kg körül van, az ikrek átlagos súlya 2,4 kg. Az ikerpár tagjainak súlya közt akár 1-1,3 kg is lehet.

Az elsõ iker általában fejjel elõre jön, míg a második gyakran farral.

Microsoft Word document 177kb

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése