Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

AGRESZIV A GYERMEKEM

Agresszív a gyermekem

Mit tehet a szülő, ha agresszív, nehezen kezelhető a gyermeke?

Agresszív az a gyermek, akinek a cselekedetei támadó jellegűek. Ez irányulhat valaki ellen, (beleértve a gyermeket magát is), illetve a külvilág ellen.

Az agresszió általában megoldás a gyermek számára: ennek segítségével tud belső feszültségén, dühén enyhíteni. Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége. Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.

Megoldások azonban léteznek, ismerje meg Ön is!

A gyermeki agresszió formái

  • Az agresszió, így a gyermeki agresszió is irányulhat közvetlenül a célszemélyre: a gyermek haragszik a testvérére, ezért bántalmazza.
  • Lehet közvetett: a gyermek a szüleire dühös, mert beleszólnak az életébe, ezért a tanárt kikészíti az órán, hogy valahol levezethesse a dühét.
  • Az agresszió lehet tudatos: a gyermek tisztában van cselekedetével, tudja, mit és miért csinál.
  • Lehet tudattalan: a keletkezett feszültséget megpróbálja valamilyen formában levezetni például: körmöt rág, dohányzik stb.
  • Lehet elfojtott agresszió: valakire, vagy valamire dühös, nem talál megoldást, de magába fojtja. Ebből később szorongás fejlődhet ki.

A gyermek agresszív az iskolában

A gyerekek 13 %-ára jellemző az agresszív viselkedési forma, és közel 25 %-uk szenvedő fél. Nagyon gyakran a fiúkat „tüntetik” ki ezzel a címmel, pedig az agresszió egyre kevésbé kötődik nemekhez!

Számos esetben fordul elő agresszív viselkedés az iskolában. Ezek lehetnek bántó megjegyzések, kigúnyolás, megkülönböztetés, kiközösítés, lopás, hazugságok, bántalmazások, csúnya beszéd, stb.

A gyermek agresszív otthon

Sokszor azt tapasztalhatja azt is a szülő, hogy a gyermek kifogástalanul viselkedik az iskolában, otthon viszont kibírhatatlan.

Bármelyik helyzet legyen jellemző a gyermekére, a megoldás szempontjából fontos támpont az, hogy hol agresszív a gyermek, és mi váltja ki belőle ezeket a reakciókat?

A gyermeki agresszió okai

· A gyermek maga is áldozat a családban, az iskolában vagy mindkét helyen.

· A gyermek áldozata valamilyen fizikális, vagy szexuális visszaélésnek.

· A gyermek elvesztette a biztonságát, nem kap kellő figyelmet, odafigyelést, törődést.

· Betegségek, balesetek, amellyekkel szemben a gyermek tehetetlen.

  • Elsőkézből megkapja a fontos, és időszerű híreket.

Hogyan kezelje a szülő agresszív gyermekét?

Az agresszió megoldás a gyermek számára, amelynek segítségével belső feszültségén, dühén tud enyhíteni.

Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége.

Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.

Ez nem azt jelenti, hogy ne szóljon érte a szülő, vagy egyszerűen csak hagyja, hogy levezesse a feszültségét a gyermek! Éppen ellenkezőleg, fontos a visszajelzés. A megoldás azonban akkor válhat valósággá, mikor a szülő és a gyermek közösen megtalálja a probléma alapvető lelki okát és együtt elkezdik feldolgozni azt.

Fontos tehát a bizalom, vagy annak a helyreállítása.

Megismerve a gyermek világát, hatékonyabban tudja a szülő a megoldások felé terelni a őt. Olyan nincs, hogy kinövi az agressziót! Inkább elfojtja, vagy más irányba tereli (dohányzás, számítógép függés, túlzott táplálkozás, depresszió, stb.)

Érdemes figyelni a média által favorizált figyelemelterelésre, agresszióra, félelemkeltésre is. Az agresszív cselekedetek mögött nagyon gyakran a félelem a kiváltó ok. Ezért legyünk igényesek, hogy milyen TV és rádióműsorokat, számítógépes játékokat engedünk be az életünkbe.

Amit a szülő tehet

1. Segítsen gyermekének abban, hogy merje kifejezni az érzelmeit. Ez már kora gyermekkortól nagyon fontos.

Anélkül, hogy nem tanulnánk meg megfelelően kifejezni az érzelmeinket, könnyen félreérthetnek bennünket, frusztráltakká, dühösekké válhatunk. A stressz levezetésének egyik formája az érzelmek helyes kifejezése, amely még lelki egészségünket is megőrizheti!

Amennyiben a gyermek és a szülő hasonló cipőben jár (a szülő is könnyen elveszti türelmét), úgy a gyermek fejlesztése nehezen képzelhető el a szülő segítsége nélkül. Fejlessze önmagát is! Tegye ezt apró lépésekben. Ismerjen meg minél több olyan lehetőséget, melyek közül ki tudja választani az Ön számára legtesthezállóbbat. A foglalkozásokon alkalmazott EFT módszer már számos szülő esetében bizonyult megfelelő megoldásnak.

2. Segítsen gyermekének abban, hogy megtanulja könnyebben levezetni a stresszt. Már az is nagy mértékben csökkenti a stresszt, ha ki tudom fejezni, hogy mi a problémám.

Az agresszív gyermekek részére hasznosak a sport tevékenységek, stressz levezetés céljából. Ahol lehet futni, ütni, esetleg kiabálni is. Ez azonban nem minden gyermek beállítottságával egyezik meg, elképzelhető, hogy számukra jól működhet egy szobában felakasztott bokszzsák is, ahol lehet dühöngeni. Előfordulhat, hogy mindez mégsem hoz tökéletes, vagy kielégítő megoldást gyermekének.

Előfordulhat, hogy mindez mégsem hoz tökéletes, vagy kielégítő megoldást gyermekének.

Miért vallhat mégis kudarcot a fent említett módszerek gyakorlása mellett egy agresszív gyermek?

Mert az agresszió mögött rejlő félelmet, tehetetlenséget nem, vagy csak nagyon nehezen lehet tudatosan szabályozni. A gondolataink, erős érzelmi töltéseink esetében ugyanez a helyzet. „Hogyan lennék képes nyugodt lenni, mikor tehetetlen vagyok?!”;

Emiatt lehet, hogy csak részben, vagy nem mindenkinél hoz megfelelő eredményt a tudatos pozitív gondolkodás, és egyéb technikák gyakorlása.

Mit tehet a szülő, ha már minden kötél szakad agresszív gyermeke esetében?

Első lépésként meg kell tudnunk, mi az oka, amiért így reagál gyermekünk a különböző kihívásokra.

-Mióta van ez a probléma?

Mit gondol, érez a gyermek az ilyen helyzetekben?

Ezek mind olyan kérdések, melyek segítségével megismerhető az agresszív viselkedés alapvető lelki oka. A kérdésekre adott válaszok, és az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) segítségével egyre inkább kezelhetővé válnak az eddigi agresszióval teli helyzetek.

Az EFT módszer képes arra, hogy az agresszív viselkedést alapjaiban oldja meg. Mivel a probléma alapvető okát oldja fel, hatékony segítséget tud nyújtani akkor is, mikor már semmi más nem segít!

Mit fog tapasztalni a gyermek az személyes foglalkozások során?

· Felfedezheti annak élményét, hogy a gyermek azt fogja felfedezni saját magán, hogy nyugodtabb, csökkennek, majd megszűnnek az agresszív, stresszel teli helyzetek.

· Érzéseit, problémáit hatékonyabban ki tudja fejezni, javul szüleivel, és társaival is a kapcsolata, tanulmányi eredménye.

· Ettől növekedni fog az önbizalma, és beindul a pozitív visszacsatolás, melytől egyre jobban érzi magát, nyugodt lesz és vidám.

A gyermeki agresszióval törődni kell, mivel jelzi, hogy a gyermek szenved valamitől. A félelmei, aggodalmai gyakran fölébe kerekednek, és egyre több, maga számára egyedül megoldhatatlan problémát gyűjt magának.

http://www.boldog-gyermek.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése