Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 10., szombat

A KREATIV GYERMEKNEVELÉS TITKAI

A kreatív gyermeknevelés titkai

Többen kérdeztétek már tőlem, mi különbözteti meg a hagyományos gyermeknevelést a kreatív gyermekneveléstől?

Nem szeretnék túl hosszú magyarázatba bocsátkozni, de az egyik fő jellemzője a kreatív gyermeknevelésnek, hogy nem cipelünk a hátizsákunkban több kilónyi gyermeknevelési szakirodalmat, abból remélve megoldani az épp adódó "helyzetet".

Továbbá nem szorongatjuk a markunkban egyetlen gyermekpszichológus telefonszámát sem, hogy ugyan már most és azonnal adjon tanácsot, mit tegyünk az épp dacoló, hisztiző, kamaszodó, stb. gyermekünkkel.

A kreatív gyermeknevelés szerintem arról szól, hogy az általunk hallott, olvasott hasznos tippeket, ötleteket megpróbáljuk a saját családunk, gyermekeink boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tétele érdekében okosan, ügyesen, kreatívan alkalmazni. Nem másokkal, más gyerekekkel összehasonlítva, hanem saját, illetve gyermekeink személyiségének a legjobban megfelelő megoldást választva.

A gyermeknevelés egyáltalán nem könnyű feladat, a kreatív gyermeknevelés pedig végképp nem az.

Ahhoz, hogy jól "csináljuk" a dolgunkat, nagyon jól kell ismernünk elsősorban saját magunkat, aztán persze a gyermekeinket, akiknek (jó esetben) ugyanaz az anyukája és az apukája, viszont a legritkább esetben rendelkeznek ugyanolyan képességekkel és személyiségjegyekkel. Ez pedig csak még jobban megnehezíti a feladatunkat, a születési sorrendről már nem is beszélve, ami szintén befolyásolja gyermekünk viselkedését, hozzáállását a családi szereposztásban.

Amikor egy kisbaba megszületik. fantasztikus boldogság a szüleinek, de ugyanakkor - valljuk be őszintén - rettenetes nyűg is. Már semmi nem lesz olyan, mint régen: nincs éjszakai kimaradás, nem lehet napokra eltünni otthonról, sőt még egy jót aludni sem lehet.

Az évszázadokig jól működő nagycsalád modell ma már csak a múltté, anyának is muszáj részt vennie a piszkos anyagiakért folytatott küzdelemben. Ebből viszont egyenesen következik, hogy már nem nincs annyi időnk a gyerekekre, munka után mi is fáradtak, nyűgösek vagyunk és bármennyire jó anyák szeretnénk lenni, lehet, hogy rosszul reagálunk le egy olyan helyzetet, aminek aztán a jövőben komoly következményei lesznek.

Néhány gyermekpszichológus "feltalálta" már a jó gyerekké nevelés titkát: akik megfogadják tanácsait, elégedettek az eredménnyel ugyan, azt azonban ne felejtsük el, hogy gyermekünk nem tudományos kísérlet alanya, akit a szabványhoz kell alakítanunk. A kisgyermekünk egyedi, önálló, érző kis lény, aki szeretetteljes bánásmódot igényel, nem pedig tudományos elveket.

A kreatív gyermeknevelés megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy gyermekedből boldog, kiegyensúlyozott felnőttet nevelj.

Legfontosabb kellék ehhez a szeretet, a türelem és a jó értelemben vett szolgálat, melynek során áldozatot hozunk a későbbi jó szülő-gyerek kapcsolat érdekében (nem tévesztendő össze a mártíromsággal, aminek viszont negatív hatása van a gyermeki lélekre).

Te hogy neveled a gyermekeid? Mi a véleményed a kreatív gyermeknevelésről?

http://okosanya.blog.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése