Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 5., hétfő

A KUTACS

A kutacs

A csecsemő kutacsával kapcsolatban gyakran van kérdésük a szülőknek. Ilyenek: mi az oka az időnkénti lüktetésnek? Fürdetéskor, hajmosáskor nem nyomódhat meg az agya? Mikor záródik a kutacs?


A kutacs területe fokozatosan csökken, és lassanként bezáródik, azaz a növekedéssel arányos mértékben becsontosodik. A végleges záródás időpontja egyénenként változó, körülbelül tíz és tizenkét hónapos kor között következik be de 2 éves korig is. Az újszülött koponyája születéskor rendkívül képlékeny. Ez teszi lehetővé, hogy a fej viszonylag „könnyedén” áthaladhasson a szülőcsatornán. A koponyacsontok újszülöttkorban könnyedén elcsúszhatnak egymáshoz képest, mert a koponya még távol áll a teljes csontosodástól. Ez teszi lehetővé az agy növekedését is.

Csontosodás

Az agy ugyanis az első év alatt megháromszorozza térfogatát, a koponya pedig formálódik körülötte. A csontosodási folyamatok két jelentős terület köré csoportosulnak. Az egyik terület a varratok, amelyek a különböző koponyacsontokat választják el egymástól. A másik a kutacsok, amelyek a varratok és a növekedési zóna közötti találkozási pontok.

Ujjbegynyi nagyságú

Az első úgynevezett nagykutacs – népiesen a gyermek feje lágya – körülbelül háromszor három centiméter átmérőjű, rombusz alakú terület. Az érett újszülötteknél születéskor csak a nagykutacs tapintható, koraszülötteknél születéskor a kiskutacs is nyitva van – a kiskutacs a nagykutacs mögött helyezkedik el, ujjbegynyi, hüvelykujjbegynyi nagyságú.
Valójában a kutacsot alkotó szöveteknek igen nagy az ellenálló képességük. Rugalmassága révén jól tapintható, illetve sok esetben látható a szívverés ritmusának megfelelő lüktetés.

A növekedéssel

A csecsemőkorban az általános orvosi vizsgálat fontos része a kutacs megtapintása és nagyságának rögzítése.

A kutacs elődomborodása a koponyaűrön belüli nyomásfokozódásra utalhat, míg a beesett kutacs a kiszáradás jele lehet.

A méreteiben változatlanul nyitott kutacs az angolkor egyik klasszikus tünete

Az ultrahangos agyi vizsgálatot is a kutacson keresztül végezzük – ily módon bepillantva az agy belső szerkezetébe.

Egyéb tudnivalók:

-Ne aggódjon a kutacs lüktetése miatt, mert ez teljesen normális.

-A kutacs normális esetben sima.

-Ha a baba sír, akkor előforduhat, hogy néha kidudorodik.

-Szőke, ritkás hajú csecsemőnél pedig átlátszik az agyi érverés.

http://www.netbaby.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése