Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 4., vasárnap

A TANÁR -GYERMEK KONFLIKTUSOKRÓL

A TANÁR-GYERMEK KONFLIKTUSOKRÓL

Tanár diák konfliktusok megoldása

Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni.

Tanár diák konfliktus jelei

Fiunk vagy a lányunk mikor hazajön az iskolából látni, érzékelni lehet, hogy milyen napja volt. A tanár diák konfliktus onnan indul, hogy valami látszólagos vagy valós sérelem éri a gyermeket, illetve a tanárt. Ezt nem tudja a gyermek kezelni, és nem beszéli ki magából vagy ha kibeszéli, nem talál megoldást rá. A tanár és a diák között szépen lassan felépül egy kölcsönösen negatív energetikai viszony. Ez egy kötődés is egyben, melytől mindkét félnek nehéz szabadulni, mert nem akarják vagy nem tudják elengedni a problémát.

A konfliktus jelei tekintetében, az otthoni reklamálás után, elkezdenek jönni a rosszabb jegyek, majd az órai beszólások. Más esetben a tanártól való erős félelem miatti leblokkolások következnek. A spirál mindkét esetben elindul.

A konfliktus lehetséges kimenetelei

Az iskola nem demokratikus intézmény, nem is lehet, mert akkor egyforma joggal szólhatna bele tanár, diák és szülő az ott folyó munkába. A sok bába közt elveszne a gyermek.

Az iskola nem is autokratikus intézmény, mert a diáknak és a szülőnek is van beleszólása. Ezért az iskola kialakít egy szabályrendszert, melyet magáénak vall és a szerint akar működni.

A szülő mikor beíratja a gyermekét első osztályba, mivel szabad iskolaválasztás van, ezért a választásával döntött, hogy elfogadja a választott iskola szabályrendszerét. Az iskola szabályai nem csak a diákokra, hanem a tanárokra és az ott dolgozókra is vonatkoznak.

Amikor elkezdődik egy tanár diák konfliktus annak a tanár is része, nem csak a diák és a szülő. A hármójuk értékítélete és világa lesz a meghatározó a konfliktus kimenetele szempontjából. Természetesen a tanár mögött ott áll az intézmény is.

Amennyiben a konfliktus túlságosan elmélyül leggyakrabban három eset fordul elő:

  • A gyermek kiborul, és addig támad míg eltanácsolják vagy közlik vele nem hivatalos úton, hogy keressen másik iskolát.
  • A tanár kiborul, leadja az osztályt, elmegy, stb.
  • Rendeződnek a dolgok. Ez a leghatékonyabb mindenki számára, mert ez példaértékű és segíti és megerősíti a gyermeket, és a tanárt is.

Kinek van igaza?

Ez a leggyakoribb kérdés, jó de miért is? Az igazságot keressük vagy a megoldást? Az emberiség történetében rengeteg konfliktus indult ki onnan, hogy kinek volt igaza. Ellenben, ha a megoldásra fókuszálnánk, mennyivel könnyebb lenne!

Melléálljak vagy leállítsam a gyermekem?

Ez egy másik dilemma. Mivel teszek neki jobbat, ha mellé állok és megvédem vagy leállítom őt, mielőtt nagyobb baj történik. Ezzel a kérdéssel a legnagyobb probléma az, hogy kevés választási lehetőséget ad.

Mi lenne, ha arra fókuszálnánk, hogy a megoldást keressük? Sokféle megoldás létezik. Lehet, hogy azzal segítem a legjobban gyermekem fejlődését, ha nem megvédem őt, hanem megtanítom neki a probléma megoldását. Ennek sok változata lehetséges még így is. Azt a változatot megtalálni, ami mindenkinek jó, szintén lehetséges, néha könnyebb mint gondolnánk!

A konfliktus kezelés háttere

Konfliktus fogalma

A konfliktus olyan összeütközés, mely mögött igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek szembenállása húzódik meg

A nyer - nyer játszma

A konfliktusainkat sokféleképp lehet megoldani, látszólag. Valójában egy megoldás működik hosszabb távon.

Amikor az egyik fél győz és a másik veszít. Ez a győztes vesztes játszma.

Amikor alkalmazkodunk a hosszú távú érdekek, félelmeink, külső kényszer hatására ez az alkalmazkodó stratégia.

Az elkerülő stratégia során a felek a konfliktust igyekeznek elkerülni, az igények lemondása nélkül.

Amikor kompromisszumokról kezdünk beszélni, akkor is a megoldást keressük, hogy ki miben tud engedni. Ez a kompromisszumkereső stratégia.

A nyer-nyer játszma különösen hasznos, mert a megoldás során mindkét fél arra törekszik, hogy olyan megoldás szülessen, ahol mindkét fél érdekei érvényesülhetnek, tiszteletben tartják a másik felet és az igényeit.

Konfliktuskezelés a szülő részéről

A szülő akkor nyer, ha a gyermeke úgy tud kiszállni egy konfliktusból, hogy a gyermek nem sérül, sem azáltal, hogy a tanár vagy a szülő rákényszerítette az akaratát, sem akkor, ha a szülő oly módon védte meg a gyermeket, hogy a másik fél ezáltal sérült. Akár lelkileg, akár fizikailag.

A gyermek számára ez egy minta, ezt tanulja meg, mint konfliktuskezelő stratégiát.

Problémás helyzetek, emberek mindig is voltak. Azt jó ha tudjuk, hogy az irányít egy kapcsolatban, aki kellően rugalmas. A kellően rugalmas emberek képesek több megoldást találni egy adott problémára.

Konfliktuskezelés a gyermek részéről

A gyermeknek az a jó, ha a tanár leszáll végre róla. Az igazság első látásra az ő oldalán áll. Lehetséges, hogy valójában is így van. Kellő objektivitással, ő akkor nyeri ebből a tapasztalatból a legtöbbet, ha olyan megoldást tapasztal meg, aminek a segítségével, más hasonló helyzeteket is képes lesz megoldani.

Konfliktuskezelés a tanár részéről

A tanár szeretné végezni a munkáját, és biztosan problémát okoz neki, hogy valami vagy valaki miatt ez nem sikerül. Az nem biztos, hogy a gyermek az oka, lehet külső személy is. Jól tudjuk a saját életünkből, ha egy nagyobb problémával szembesülünk akkor mennyire nehéz helytállni a munkánk során. Pláne, ha 20-25 zsibongó gyermek venne körül minket.

A közös megoldás

Mi szülők tehát eldönthetjük, hogy milyen módon oldjuk meg a gyermekünk és a tanár között lévő problémát. A közös megoldás kialakítása mindenkinek jó, nekünk is. Ha tudunk új szempontokat, alternatívákat adni a gyermekünk számára és felajánlani a pedagógus részére, akkor mindkét fél a mi oldalunkra fog állni.

!

http://www.boldog-gyermek.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése