Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 7., szerda

MITŐL ÁLMODIK ROSSZAT A GYERMEK

Mitől álmodik rosszat a gyermek? - Felelősség, amely a kezedben van!

Mikor és mennyit nézzen Tv-t?

Ma a televíziótól egy gyermek sem tiltható el, csak ha a szülők sem nézik, és fogyasztják a televízió remekeit.

Egy bizonyos idő után, többnyire az oviban kezdődően, azonban ez presztizs kérdés lesz, és mert a többiek néznek tv-t, a mi gyermekünknek is kell - egy picit. Ezért nem lehet haragudni, ép ésszel kell határt húzni, mikor mit és mennyit.

Nem elég azonban meghatározni a mennyiséget, mert valóban, napi 4 és 5 óra tv nézése egy kisgyermeknek igen megterhelő lehet, a sok inger, hang, szín, még egy felnőttet is felidegesít, megterhel, hát még a gyermeket.

Már naponta egy óra tv-nézés is sok lehet egy óvodáskorúnak, még az iskolásoknál sem törvényszerű, hogy naponta kell engedélyeznünk az infodoboz használatát.

Mit kap tartalmilag?

A mit kérdése ugyanígy fontos.

Sajnos ma, a filmek, rajzfilmek bekategorizálása nem elég egyértelmű. Gyakran veszélyes, és kemény filmekre mondják, hogy mese, máskor a legostobább filmekre is korhatáros karikákat helyeznek a készítők, valahogy az elbírálás nem reális, és mindemellett – ami nem is lehet – nem személyre szóló.

Tudnunk, kell hogy saját gyermekünk mennyire érzékeny, mely hatásokra, vannak akik megijednek a hangoktól, megint másokat semmilyen ronda látvány nem érdekel, de a hirtelen képbe berobbanó villanások, tárgyak és képek halálra rémisztik őket.

Tudnunk kell azt is, és ehhez minden filmet először együtt kell megnézni a gyermekkel, és ismerni kell személyét – hogy mi az, ami pozitívan ragadja meg, és mi az, ami negatívan és rosszul érinti. Egyes gyerekek még egy kedves mesében is félnek a kígyóktól, vagy a pókoktól, mások meglepő módon, de a télapótól, vagy a kék színű madártól félnek, ezer és egy aggodalom lehet a gyermek korábbi negatív élményeiből táplálkozva.

Megdöbbentő példák

Egy én kicsi pónim az ovis kisleányok számára kedves lehet, de azért mert mondjuk a sorozat megkapó és éneklős, vidám, nem jelenti azt, hogy sokszor jóval nagyobb durranásnak szánt film is befogadható, olykor a filmekben nem a szokásos, napi, ismétlődő események vannak jelen, hanem egyedit, vadat és izgalmasat akarnak a gyermeknek.

Az izgalom szó sajnos túl sokszor is szerepelszótárunkban, s mert a felnőttek arra vágynak, úgy gondoljuk, a gyermeknek is erre van szüksége, de valójában ez nem igaz, a gyermek élvezi, ha ismeri a mesét, tudja a visszatérő elemet, vagy találkozhat kedvenc karakterével.

Egy hároméves gyermeknek a fantáziafilmek még semmiképp sem ajánlhatók, ahogy a Shrek című film vagy éppen a Szörny Rt. is kedves és megkapó, de általános iskolás korosztály alatt nem jó, ha a gyermek kezébe jut.

A hibátlan szervezés

A legbiztosabb, ha a gyermek videót, dvd-t néz, amit akkor nézhet, amikor mi beindítjuk. Nézzük meg a borítót, és nézzük meg a bemutatott képkockákat, ha a grafika torz, groteszk ne vegyük meg a gyereknek.

A filmekbe, ha tudunk, nézzünk bele, vizsgáljuk meg előzeteseiket az Interneten, a film honlapján, és főként kicsi gyermekünkkel (értsd általános iskola felső tagozatig) nézzük meg először együtt a filmet.

-Ha rossz élmény éri, engedjük, hogy fogja a kezünket.

-Soha ne csúfoljuk ki, ha valamitől fél, ha izgul.

- Ha az ijesztő jelenetet meg akarja nézni, ismételni, próbáljuk meg lebeszélni, ha hajthatatlan, együtt tekerjük vissza, beszéljük meg, és dolgozzuk fel vele az eseményt, sőt, lehetőleg a beszélgetés során, jussunk el valamilyen pozitív eredményhez, valamihez, amiért az a negatív helyzet, az az ijesztő jelenet is nagyon jó.

-Minden rosszban van valami jó, találjuk meg! Nagyon fontos tehát, hogy a gyermek kezébe ne jussanak ijesztő filmek.

Rémálmok gyötrik

Miért olyan elképesztően nehéz ez?

Nagyon sok szülő panaszkodik hogy a gyermek fáradt.

Hát persze, természetes, hiszen éjjel az alvásuk nyugtalan, az álom szakaszból felébrednek, néha félnek elaludni. Ennek többnyire vad filmek a kiváltói, s a vad szót kéretik ezúttal korosztályonként másképp, gyermekenként egyénien értelmezni. A gyermek rossz alvása, és rémálmai mögött, gyakran megtalálhatjuk a filmeket.

-Ha rosszat álmodik, meséltessük el vele, ha kicsi, rajzoljuk le.

-Ha kiderítettük melyik mese tett rá ilyen mély, és rossz benyomást azt távolítsuk el, tegyük el egy dobozba, vagy ajándékozzuk el, ne hagyjuk elől, mert lehet a gyermekben magában nem tudatos, hogy attól a filmtől volt, csak egy-egy jelenet ijeszti meg.

A lelkére nekünk kell vigyáznunk

Mi volna pedig a legjobb? Sok szabadtéri és kötetlen program, kézműves foglakozások, a jó öreg bábszínház (szintén lehet ijesztő, figyeljünk rá), vagy éppen egy csodás mesekönyv közös elolvasása. Ezeket a gyermek jobban fogja értékelni, hiszen megfogható, érezhető fizikailag, nem csak egy mozgókép a síkban!

http://www.harmonet.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése